poniedziałek, 28 listopada, 2022
Nadwrażliwość pokarmowa IgG-zależna (nadwrażliwość pokarmowa niealergiczna, alergia pokarmowa IgG-zależna), powszechnie nazywana nietolerancją pokarmową, jest reakcją układu immunologicznego na niektóre spożywane przez nas produkty oraz dodatki do żywności. Szacuje...
niedziela, 24 lipca, 2022
Mleko od czasów starożytności jest podstawowym składnikiem diety. Jego właściwości alergenowe są znane od wieków – Hipokrates w V w. p.n.e. pisał o jego właściwościach uczulających. Alergia na białka mleka krowiego zwykle ujawnia się w okresie wczesnodziecięcym....
niedziela, 24 kwietnia, 2022
Orzechy arachidowe (Arachis hypogaea), zwane inaczej fistaszkami lub orzechami ziemnymi, są jednym z najsilniejszych alergenów pokarmowych. Nawet niewielka ilość orzeszków arachidowych może przyczynić się do wstrząsu anafilaktycznego, a nawet zgonu. Mogą być spożywane...
niedziela, 21 marca, 2021
Panel egzema skierowany jest do osób z problemem zmian skórnych o podłożu alergicznym. Test pozwala na ilościowe oznaczenie stężenia przeciwciał sIgE wobec jednych z najczęstszych alergenów powodujących występowanie skórnych reakcji alergicznych. Skład panelu:...