Anty GAD – p/c. p. dekarboksylazie kw. glutaminowego

Przeciwciała przeciwko dekarboksylazie kwasu glutaminowego (anty-GAD) znalazły zastosowanie w diagnostyce cukrzycy typu 1, cukrzycy LADA oraz w ocenie ryzyka rozwoju cukrzycy typu 1 u osób spokrewnionych z chorymi na cukrzycę o podłożu autoimmunologicznym. Anty-GAD...

HOMA-IR – współczynnik insulinooporności

Insulinooporność definiowana jest jako stan obniżonej wrażliwości  tkanek organizmu na działanie insuliny mimo prawidłowego lub podwyższonego stężenia tego hormonu w surowicy krwi. Może mieć charakter pierwotny, czyli uwarunkowany genetycznie lub wtórny, czyli nabyty....

Insulina po obciążeniu 75g glukozy – 3 punkty

Jest to trzypunktowe  badanie poziomu insuliny w surowicy  w próbkach  pobranych  w czasie  0, 60 i 120 min. po podaniu 75 gramów glukozy. Roztwór glukozy – sporządzony dla dorosłych poprzez rozpuszczenie 75 g glukozy bezwodnej w 250-300 ml wody- powinien zostać...

C-peptyd na czczo

C-peptyd jest badaniem służącym do określenia sekrecji insuliny. Prekursorem insuliny jest proinsulina, która zawiera łączący peptyd C. W momencie, gdy trzustka wydziela proinsulinę do krwiobiegu, cząsteczka proinsuliny rozpada się na dwie części – peptyd C oraz...

C-peptyd 2 godziny po posiłku

C-peptyd jest badaniem służącym do określenia sekrecji insuliny. Prekursorem insuliny jest proinsulina, która zawiera łączący peptyd C. W momencie, gdy trzustka wydziela proinsulinę do krwiobiegu, cząsteczka proinsuliny rozpada się na dwie części – peptyd C oraz...
Newsletter

Newsletter

Zapisz się do Naszej listy kontaktowej, aby raz w tygodniu otrzymywać aktualności z Naszej strony, oraz informacje o najnowszych Promocjach!

Dziękujemy za zapisanie się do Neszego Newslettera!