Białka stanowią ważny element budulcowy wszystkich komórek i tkanek organizmu oraz mogą pełnić funkcję hormonów i enzymów regulujących wiele funkcji organizmu.
Białko całkowite jest badaniem, które pozwala na ocenę stężania wszystkich białek znajdujących się we krwi. Zależy głównie od równowagi między syntezą (anabolizm) i degradacją (katabolizm) dwóch głównych frakcji białkowych: albuminy i globulin.
Oznaczenie poziomu białka całkowitego znalazło zastosowanie w ocenie stanu odżywienia pacjenta oraz w diagnostyce chorób wątroby, nerek, jelit lub ciężkich chorób skóry.
Obniżone stężenia białka całkowitego obserwuje się w zaburzeniach pracy wątroby (obniżona synteza) lub nerek (wzmożona utrata z moczem), w stanach znacznego niedożywienia (głodówka, anoreksja, restrykcyjna dieta), w przebiegu chorób powodujących złe wchłanianie jak: choroba trzewna (celiakia) lub choroby zapalne jelit (wrzodziejące zapalenie jelit, choroba Crohna), w przebiegu niektórych chorób nowotworowych, u kobiet ciężarnych.
Podwyższone stężenia białka całkowitego obserwuje się w przewlekłych stanach zapalnych lub infekcjach, w przebiegu gammapatii monoklonalnych, w przebiegu chorób o podłożu autoimmunologicznych, w odwodnieniu.
Przygotowanie do badania:
Pacjent powinien być na czczo, czyli 8-12 godzin po ostatnim posiłku. Na badanie należy zgłosić się po wypoczynku nocnym, w godz. 6:30-10:30 lub według wskazań lekarza.
- Leki takie jak estrogeny i doustne środki antykoncepcyjne mogą wpływać na stężenie białka całkowitego, powodując obniżenie jego poziomu.
Czas oczekiwania na wynik:
1 dzień roboczy
« Wróć do listy terminów