Jest to dwupunktowe  badanie poziomu C-peptydu w próbkach  pobranych  w czasie  0 i 120 min. po podaniu 75 gramów glukozy. C-peptyd jest produktem rozszczepienia proinsuliny na równoważne ilości insuliny i C-peptydu. Roztwór glukozy – sporządzony dla dorosłych poprzez rozpuszczenie 75 g glukozy bezwodnej w 250-300 ml wody- powinien zostać wypity przez pacjenta w ciągu maks. 5 min. Dla dzieci zalecana dawka glukozy to 1,75 g/kg m.c. (do 75 g). Dopuszczalne jest wciśnięcie do roztworu glukozy soku z cytryny. Po podaniu glukozy obserwowane są  zmiany  poziomu C-peptydu w surowicy pacjenta,  związane z szybkością wydzielania insuliny ( i C-peptydu) i wchłaniania glukozy przez komórki organizmu. Po podaniu glukozy,  z trzustki wydzielana jest insulina ( i C-peptyd)  w dwóch etapach  – po kilku minutach zgromadzony zapas, a następnie pula powstająca na bieżąco (do 2 godz. po podaniu glukozy).

 

Przygotowanie do badania: Badanie C-peptydu po obciążeniu 75g glukozy (2 punkty) należy wykonywać bez wcześniejszego ograniczania spożycia węglowodanów. Na badanie należy zgłosić się między 7:00 a 9:00. Pacjent musi być na czczo, wypoczęty i po przespanej nocy. Zaleca się aby pacjent zgłaszający się na badanie wziął ze sobą cytrynę i małą butelkę wody mineralnej. Jeżeli test ma zostać wykonany u dziecka, należy przed badaniem dziecko zważyć. Waga dziecka jest niezbędna do przeliczenia porcji glukozy (z której zostanie sporządzony roztwór do spożycia) na masę ciała.

UWAGA!!!

Informujemy, że  w związku z zaostrzeniem epidemiologicznym wprowadziliśmy szczególne warunki dla wykonania  tego badania. Ze względów epidemiologicznych pacjenci wykonujący powyższe badanie zobowiązani są do stawienia się na kolejne pobrania krwi w ustalonym czasie bez możliwości oczekiwania wewnątrz placówki laboratorium.

Czas oczekiwania na wynik: 1 dzień roboczy

 

« Wróć do listy terminów
Newsletter

Newsletter

Zapisz się do Naszej listy kontaktowej, aby raz w tygodniu otrzymywać aktualności z Naszej strony, oraz informacje o najnowszych Promocjach!

Dziękujemy za zapisanie się do Neszego Newslettera!