Chlorki uczestniczą w regulacji objętości płynów w organizmie oraz równowagi kwasowo-zasadowej. Odgrywają istotną rolę w procesie wydzielania kwasu solnego w żołądku oraz wpływają na pobudliwość nerwowo-mięśniową. Aktywują amylazę ślinową. Głównym jego źródłem tego pierwiastka w pożywieniu jest sól kuchenna oraz produkty spożywcze ją zawierające chlorek sodu. U dorosłego człowieka niedobory chlorku w diecie zdarzają się bardzo rzadko, natomiast mogą się pojawić u niemowląt karmionych bezsolnymi pokarmami. Hipochloremia (spadek poziomu jonów chlorkowych) oraz hiperchloremia (wzrost poziomu jonów chlorkowych), objawiają się zaburzeniami ze strony układu nerwowo-mięśniowego. Pacjenci mogą odczuwać osłabienie siły mięśniowej, bolesne skurcze mięśni, zawroty i bóle głowy. Mogą pojawić się omdlenia, nudności i wymioty.

 

Przygotowanie do badania: Pacjent musi być na czczo. Na badanie należy się zgłosić między 7:00 a 10:00 rano

Czas oczekiwania na wynik: 1 dzień roboczy

 

« Wróć do listy terminów
Newsletter

Newsletter

Zapisz się do Naszej listy kontaktowej, aby raz w tygodniu otrzymywać aktualności z Naszej strony, oraz informacje o najnowszych Promocjach!

Dziękujemy za zapisanie się do Neszego Newslettera!