Cynk pełni podstawową rolę w wielu procesach biologicznych. Jest aktywatorem ok. 80 enzymów w ludzkim organizmie. Uczestniczy w metabolizmie lipidów, białek i węglowodanów oraz w eliminacji wolnych rodników. Ma swój udział w biosyntezie RNA i DNA oraz białek. Zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu oddechowego i rozrodczego oraz skóry i błon śluzowych. Pierwiastek ten ma swój udział w procesie spermatogenezy, rozwoju jąder oraz wpływa na prawidłową budowę i liczbę plemników. Jest niezbędny do utrzymania prawidłowego poziomu witaminy A w organizmie ludzkim. Cynk możemy znaleźć w pożywieniu pochodzenia zwierzęcego (mięso, jaja, wątroba, ostrygi) oraz w nasionach dyni, słonecznika, kiełkach pszenicy, otrębach pszenne, cebuli, czosnku, orzechach. Niedobory cynku powodują liczne dolegliwości i schorzenia ze strony układu mięśniowego, nerwowego, pokarmowego, płciowego,  hormonalnego i immunologicznego.  Hipocynkemia objawia się zahamowaniem wzrostu i opóźnieniem dojrzewania, zmianami skórnymi (egzemy, rozstępy, wysychanie skóry, upośledzenie gojenia ran), brakiem apetytu i utratą masy ciała, zaburzeniami odporności i widzenia, obniżeniem testosteronu, wypadaniem włosów, zaburzeniami węchu i smaku. Nadmiar tego pierwiastka jest szkodliwy i powoduje wymioty, osłabienie, niedokrwistość i zaburzenia seksualne.

Obniżony poziom cynku może być spowodowany: błędami dietetycznymi, źle zbilansowaną dietą, stosowaniem produktów w znacznym stopniu przetworzonych fabrycznie, używkami, ciężką pracą fizyczną, uprawianiem sportu wyczynowego, zwiększonym zapotrzebowaniem na witaminy i biopierwiastki (np. u dzieci, kobiet w ciąży i w okresie laktacji), kuracjami odchudzającymi, głodówkami, dietą wegetariańską. Ponadto niski poziomu cynku w organizmie może być związany z chorobami przewodu pokarmowego, wiążącymi się często z upośledzeniem wchłaniania jelitowego wchłaniania (np. celiakia, przewlekłe biegunki lub zapalenie jelit).

Podwyższony poziom cynku może pojawić się w wyniku przedawkowania suplementów diety w postaci zestawów witamin i mikroelementów zawierających ten pierwiastek, a także po spożyciu owoców i warzyw przechowywanych w cynkowych naczyniach lub spryskanych nawozami cynkowymi.

 

Przygotowanie do badania:

Pacjent powinien być na czczo, czyli 8-12 godzin po ostatnim posiłku. Na badanie należy zgłosić się po wypoczynku nocnym, w godz. 6:30-10:30 lub według wskazań lekarza.

Czas oczekiwania na wynik:

1 dzień roboczy

 

« Wróć do listy terminów
Newsletter

Newsletter

Zapisz się do Naszej listy kontaktowej, aby raz w tygodniu otrzymywać aktualności z Naszej strony, oraz informacje o najnowszych Promocjach!

Dziękujemy za zapisanie się do Neszego Newslettera!

Pliki cookie

Ta witryna używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą możliwą wygodę użytkowania. Informacje o plikach cookie są przechowywane w przeglądarce użytkownika i spełniają takie funkcje, jak rozpoznawanie użytkownika po jego powrocie na naszą stronę internetową oraz pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które części strony internetowej są dla użytkownika najciekawsze i najbardziej użyteczne.

Wszystkie ustawienia plików cookie można zmienić, przechodząc do zakładek po lewej stronie.