Sezam indyjski (Sesamum indicum) znany jest od wieków. Używany był już w starożytnych Indiach. Jest bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, mikro i makroelementów, niacyny i aminokwasów. Nasiona sezamu wykorzystywane są
w cukiernictwie (do produkcji ciast, chałwy i sezamków) oraz piekarnictwie (do posypywania pieczywa dla smaku oraz aromatu). Ponadto z nasion otrzymuje się jadalny olej sezamowy, który jest tłoczony na zimno i służy m.in. do produkcji margaryny. W kosmetyce ekstrahowany olej sezamowy wykorzystuje się do produkcji luksusowych mydeł, a olejek eteryczny otrzymywany z kwiatów sezamu znalazł zastosowanie w przemyśle perfumeryjnym. Jednak mimo zalet prozdrowotnych, sezam stanowi przyczynę chorób alergicznych u dzieci i dorosłych.
Badanie wykonywane jest na aparacie Phadia ImmunoCAP firmy Thermo Fisher Scientific. Test pozwala wykryć bardzo niskie stężenia przeciwciał, co umożliwia lekarzowi wczesne wykrycie choroby i wdrożenia leczenia mającego na celu zatrzymać tzw. „marsz alergii”. Wynik podawany jest w międzynarodowej jednostce (kU/l), przyporządkowany do klasy od 0-6 (skala RAST).
Przygotowanie do badania: Badanie może być wykonywane w każdym wieku, zarówno niemowlętom jak i osobom starszym. Do analizy potrzebna jest niewielka ilość krwi. Na badanie można zgłaszać się cały dzień. Testy nie wymaga specjalnego przygotowania tj. odstawienia leków czy bycia na czczo. W przeciwieństwie do testów skórnych, można go wykonać nawet pomimo rozległego zapalenia skóry (np. pokrzywki, wyprysku).
Czas oczekiwania na wynik: 2 dni robocze
« Wróć do listy terminów