Alergia na czekoladę dotyczy głównie dzieci. Głównymi alergenami w czekoladzie są białka i kakao. Oprócz tego w czekoladzie zawarte są inne alergeny – mleko, orzechy, pszenica, soja. Ponadto znajdują się w niej dodatki naturalne oraz chemiczne, barwniki, aromaty. Każdy z tych składników może powodować uczulenie. Objawy alergii mogą pojawić się zaraz po zjedzeniu czekolady, choć mogą zamanifestować się także po dłuższym czasie, nawet po kilku dniach.

Test pozwala wykryć bardzo niskie stężenia przeciwciał, co umożliwia lekarzowi wczesne wykrycie choroby i wdrożenia leczenia mającego na celu zatrzymać tzw. „marsz alergii”. Wynik podawany jest w międzynarodowej jednostce (kU/l), przyporządkowany do klasy od 0-6 (skala RAST).

 

Przygotowanie do badania: Badanie może być wykonywane w każdym wieku, zarówno niemowlętom jak i osobom starszym. Do analizy potrzebna jest niewielka ilość krwi. Na badanie można zgłaszać się cały dzień. Testy nie wymaga specjalnego przygotowania tj. odstawienia leków czy bycia na czczo. W przeciwieństwie do testów skórnych, można go wykonać nawet pomimo rozległego zapalenia skóry (np. pokrzywki, wyprysku).

Czas oczekiwania na wynik: 10 dni roboczych

« Wróć do listy terminów
Newsletter

Newsletter

Zapisz się do Naszej listy kontaktowej, aby raz w tygodniu otrzymywać aktualności z Naszej strony, oraz informacje o najnowszych Promocjach!

Dziękujemy za zapisanie się do Neszego Newslettera!