Orzechy arachidowe (Arachis hypogaea), zwane inaczej fistaszkami lub orzechami ziemnymi, są jednym z najsilniejszych alergenów pokarmowych. Nawet niewielka ilość orzeszków arachidowych może przyczynić się do wstrząsu anafilaktycznego, a nawet zgonu. Mogą być spożywane w postaci masła orzechowego, całych ziaren lub słodyczy i innych pokarmów zawierających orzeszki. Ponadto używane są one do produkcji oleju arachidowego, który jest składnikiem wielu preparatów witaminy D3 i odżywek niemowlęcych. Do wystąpienia rekacji alergicznych może dojść po kontakcie z zanieczyszczonymi przez orzechy rękami, przez bezpośrednie zjedzenie lub zainhalowanie orzeszków ziemnych lub produktów spożywczych zawierających w swoim składzie orzeszki. Udokumentowano również przypadki wystąpienia ciężkiego wstrząsu anafilaktycznego u pacjentów pocałowanych przez osoby, które właśnie zjadły fistaszki.

Algorytm diagnostyczny alergii na orzechy arachidowe

 

Badanie wykonywane jest na aparacie Phadia ImmunoCAP firmy Thermo Fisher Scientific. Test pozwala wykryć bardzo niskie stężenia przeciwciał, co umożliwia lekarzowi wczesne wykrycie choroby i wdrożenia leczenia mającego na celu zatrzymać tzw. „marsz alergii”. Wynik podawany jest w międzynarodowej jednostce (kU/l), przyporządkowany do klasy od 0-6 (skala RAST).

 

Przygotowanie do badania: Badanie może być wykonywane w każdym wieku, zarówno niemowlętom jak i osobom starszym. Do analizy potrzebna jest niewielka ilość krwi. Na badanie można zgłaszać się cały dzień. Testy nie wymaga specjalnego przygotowania tj. odstawienia leków czy bycia na czczo. W przeciwieństwie do testów skórnych, można go wykonać nawet pomimo rozległego zapalenia skóry (np. pokrzywki, wyprysku).

Czas oczekiwania na wynik: 2 dni robocze

« Wróć do listy terminów
Newsletter

Newsletter

Zapisz się do Naszej listy kontaktowej, aby raz w tygodniu otrzymywać aktualności z Naszej strony, oraz informacje o najnowszych Promocjach!

Dziękujemy za zapisanie się do Neszego Newslettera!