Fasola występuje w kilku odmianach. Każda z odmian co cenne źródło białka roślinnego, błonnika, witamin z grupy B, witaminy A, witaminy C oraz składników mineralnych. Jednak pomimo swoich wartości odżywczych, fasola może być przyczyną alergii pokarmowej.

Spektrum objawów alergii na fasolę jest bardzo szerokie. Często są to reakcje pokarmowe (biegunki, zaparcia, wymioty, wzdęcia, bóle brzucha), a także zmiany skórne takie jak pokrzywka, świąd czy zaostrzenie zmian atopowych. Reakcje anafilaktyczne występują stosunkowo rzadko. Alergiczna reakcja może przebiegać z różnym nasileniem w zależności od siły alergenu ale też od czynników indywidualnych i środowiskowych.

Uczuleniu na fasolę i inne rośliny strączkowe może towarzyszyć alergia na pyłki traw i mąkę. 

Test pozwala wykryć bardzo niskie stężenia przeciwciał, co umożliwia lekarzowi wczesne wykrycie choroby i wdrożenia leczenia mającego na celu zatrzymać tzw. „marsz alergii”. Wynik podawany jest w międzynarodowej jednostce (kU/l), przyporządkowany do klasy od 0-6 (skala RAST).

 

Przygotowanie do badania: Badanie może być wykonywane w każdym wieku, zarówno niemowlętom jak i osobom starszym. Do analizy potrzebna jest niewielka ilość krwi. Na badanie można zgłaszać się cały dzień. Testy nie wymaga specjalnego przygotowania tj. odstawienia leków czy bycia na czczo. W przeciwieństwie do testów skórnych, można go wykonać nawet pomimo rozległego zapalenia skóry (np. pokrzywki, wyprysku).

Czas oczekiwania na wynik: 10 dni roboczych

« Wróć do listy terminów
Newsletter

Newsletter

Zapisz się do Naszej listy kontaktowej, aby raz w tygodniu otrzymywać aktualności z Naszej strony, oraz informacje o najnowszych Promocjach!

Dziękujemy za zapisanie się do Neszego Newslettera!