Mleko od czasów starożytności jest podstawowym składnikiem diety. Jego właściwości alergenowe są znane od wieków – Hipokrates w V w. p.n.e. pisał o jego właściwościach uczulających.

Alergia na białka mleka krowiego zwykle ujawnia się w okresie wczesnodziecięcym. Dotyczy ok. 2-3 % niemowląt. Po orzeszkach ziemnych i orzechach, mleko stanowi trzecią przyczynę reakcji anafilaktycznej na pokarm. Spektrum objawów alergii na białka mleka krowiego jest bardzo szerokie. Często są to reakcje pokarmowe (biegunki, zaparcia, wymioty, wzdęcia, bóle brzucha), a także zmiany skórne takie jak pokrzywka, świąd czy zaostrzenie zmian atopowych. Wraz z wiekiem może rozwinąć się tolerancja na mleko krowie.

Algorytm diagnostyczny alergii na mleko krowie

Badanie wykonywane jest na aparacie Phadia ImmunoCAP firmy Thermo Fisher Scientific. Test pozwala wykryć bardzo niskie stężenia przeciwciał, co umożliwia lekarzowi wczesne wykrycie choroby i wdrożenia leczenia mającego na celu zatrzymać tzw. „marsz alergii”. Wynik podawany jest w międzynarodowej jednostce (kU/l), przyporządkowany do klasy od 0-6 (skala RAST).

 

Przygotowanie do badania:

Pacjent nie musi być na czczo. Na badanie można zgłaszać się cały dzień, w godzinach pracy laboratorium.

  • Badanie może być wykonywane w każdym wieku, zarówno niemowlętom jak i osobom starszym.
  • Do analizy potrzebna jest niewielka ilość krwi.
  • Test nie wymaga specjalnego przygotowania tj. odstawienia leków czy bycia na czczo.
  • W przeciwieństwie do testów skórnych, można go wykonać nawet pomimo rozległego zapalenia skóry (np. pokrzywki, wyprysku).

Czas oczekiwania na wynik:

7 dni roboczych

 

« Wróć do listy terminów
Newsletter

Newsletter

Zapisz się do Naszej listy kontaktowej, aby raz w tygodniu otrzymywać aktualności z Naszej strony, oraz informacje o najnowszych Promocjach!

Dziękujemy za zapisanie się do Neszego Newslettera!

Pliki cookie

Ta witryna używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą możliwą wygodę użytkowania. Informacje o plikach cookie są przechowywane w przeglądarce użytkownika i spełniają takie funkcje, jak rozpoznawanie użytkownika po jego powrocie na naszą stronę internetową oraz pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które części strony internetowej są dla użytkownika najciekawsze i najbardziej użyteczne.

Wszystkie ustawienia plików cookie można zmienić, przechodząc do zakładek po lewej stronie.