Migdały to cenne źródło białka, błonnika, witamin z grupy B i E, magnezu, potasu, żelaza i cynku. Zmniejszają ryzyko zawału serca oraz chronią przed wieloma chorobami. Jednak mimo zalet prozdrowotnych, migdały mogą być przyczyną alergii pokarmowych. Mogą one uczulać zarówno osoby dorosłe jak i dzieci. Alergia na migdały nie jest zbyt powszechna. Szacuje się, że cierpi na nią około 0,5% populacji. Nadwrażliwość na migdały zazwyczaj przebiega dość łagodnie. Czasami jednak mogą wystąpić reakcje anafilaktyczne, niekiedy kończące się zgonem. Migdały często są składnikiem wielu ciastu i deserów. Ich śladowe ilości można znaleźć w różnych przekąskach, batonikach, czekoladach, itp. Nawet niewielka ilość migdałów może stanowić poważne zagrożenie zdrowia i życia dla alergików. Należy pamiętać, że obróbka termiczna (pieczenie, prażenie) wzmacnia właściwości alergizujące migdałów. Także duży wysiłek fizyczny i alkohol wzmaga reakcje alergiczne po spożyciu migdałów. Migdały stanowią również składnik kosmetyków, dlatego osoby uczulone na migdały powinny unikać stosowania produktów z olejkiem migdałowym. Migdały wykazują reaktywność krzyżową z pyłkiem brzozy i niektórymi owocami pestkowymi.

Test pozwala wykryć bardzo niskie stężenia przeciwciał, co umożliwia lekarzowi wczesne wykrycie choroby i wdrożenia leczenia mającego na celu zatrzymać tzw. „marsz alergii”. Wynik podawany jest w międzynarodowej jednostce (kU/l), przyporządkowany do klasy od 0-6 (skala RAST).

 

Przygotowanie do badania:

Pacjent nie musi być na czczo. Na badanie można zgłaszać się cały dzień, w godzinach pracy laboratorium.

  • Badanie może być wykonywane w każdym wieku, zarówno niemowlętom jak i osobom starszym.
  • Do analizy potrzebna jest niewielka ilość krwi.
  • Test nie wymaga specjalnego przygotowania tj. odstawienia leków czy bycia na czczo.
  • W przeciwieństwie do testów skórnych, można go wykonać nawet pomimo rozległego zapalenia skóry (np. pokrzywki, wyprysku).

Czas oczekiwania na wynik:

10 dni roboczych

 

« Wróć do listy terminów
Newsletter

Newsletter

Zapisz się do Naszej listy kontaktowej, aby raz w tygodniu otrzymywać aktualności z Naszej strony, oraz informacje o najnowszych Promocjach!

Dziękujemy za zapisanie się do Neszego Newslettera!

Pliki cookie

Ta witryna używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą możliwą wygodę użytkowania. Informacje o plikach cookie są przechowywane w przeglądarce użytkownika i spełniają takie funkcje, jak rozpoznawanie użytkownika po jego powrocie na naszą stronę internetową oraz pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które części strony internetowej są dla użytkownika najciekawsze i najbardziej użyteczne.

Wszystkie ustawienia plików cookie można zmienić, przechodząc do zakładek po lewej stronie.