Kawa jest jedną z najpopularniejszych używek na świcie. Sporządza się ją z palonych i mielonych ziaren. Zawarta w niej kofeina pobudza nasz organizm oraz naszą sprawność psychiczną. Kawa może jednak stanowić przyczynę alergii pokarmowej, która może objawiać się migreną, zapaleniem żołądka i jelit, złym samopoczuciem, katarem, wysypką. Większość białek alergizujących w kawie jest wrażliwa na obróbkę termiczną, dlatego nasiona kawy zielonej silnie alergizują niż kawa palona. W związku z tym grupą szczególnie narażoną na alergię na kawę są pracownicy zatrudnieni przy obróbce i pakowaniu kawy. W przypadku alergii zawodowej uczulenie objawia się astmą, katarem alergicznym i alergicznym zapaleniem spojówek.
Test pozwala wykryć bardzo niskie stężenia przeciwciał, co umożliwia lekarzowi wczesne wykrycie choroby i wdrożenia leczenia mającego na celu zatrzymać tzw. „marsz alergii”. Wynik podawany jest w międzynarodowej jednostce (kU/l), przyporządkowany do klasy od 0-6 (skala RAST).
Przygotowanie do badania: Badanie może być wykonywane w każdym wieku, zarówno niemowlętom jak i osobom starszym. Do analizy potrzebna jest niewielka ilość krwi. Na badanie można zgłaszać się cały dzień. Testy nie wymaga specjalnego przygotowania tj. odstawienia leków czy bycia na czczo. W przeciwieństwie do testów skórnych, można go wykonać nawet pomimo rozległego zapalenia skóry (np. pokrzywki, wyprysku).
Czas oczekiwania na wynik: 10 dni roboczych
« Wróć do listy terminów