Ryba jest cennym źródłem aminokwasów, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, jodu oraz witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Jednak mimo wielu zalet prozdrowotnych może silnie uczulać zarówno dzieci jak i osoby dorosłe. Mięso ryb zawiera alergeny o dużej alergenowości. Białko parwalbumina jest głównym alergenem ryb wywołującym reakcje niepożądane i jest odpowiedzialna za reakcje u 96-100% pacjentów. Białko to jest odporne na wysoką temperaturę oraz enzymy trawienne. Reakcję alergiczną może wyzwalać zarówno surowa ryba jak i gotowana czy smażona. Parwalbumina dorsza bałtyckiego (Gadus callarias) Gad c 1 została opisana u innych gatunków ryb i jest uznana za swoisty marker alergii na pozostałe gatunki ryb. Jednak zawartość parwalbuminy jest różna w zależności od gatunku ryb oraz od rodzaju mięsa ryby – ryby o ciemnym mięsie mają mniejsze własności alergenowe, zaś mięso karpia i śledzia zawiera około 100 razy więcej paralbuminy niż makrela i tuńczyk. W związku z tym pacjenci ze stwierdzoną nadwrażliwością na białko Gad c 1 powinni zachować szczególną ostrożność w przypadku spożywania wszystkich gatunków ryb. Izolowana alergia tylko na jeden gatunek ryby zdarza się niezwykle rzadko.

Parwalbumina zawarta jest głównie w mięsie rybim (w mięśniu). Najnowsze badania wskazują, że aktywność alergenową mogą posiadać również produkty otrzymywane ze skóry i kości rybich, np. żelatyna rybia. Żywność (napoje, cukierki), produkty farmaceutyczne (kapsułki żelowe i powłoki) lub produkty biologiczne (szczepionki, podjęzykowa immunoterapia) mogą zawierać kolagenopodobne składniki uzyskiwane z ryb. Reakcje alergiczne na ryby mogą pojawić się nie tylko po ich spożyciu, lecz również u osób silnie uczulonych po wdychaniu oparów z gotujących się ryb, reakcji kontaktowej podczas ich przygotowywania, a nawet po kontakcie z osobą, która zjadła rybę, np. przez pocałunek.

Objawy zespołu alergii jamy ustnej (ang. OAS, Oral Allergy Syndrome) są najczęstszym i zazwyczaj pierwszym sygnałem IgE- zależnej reakcji na rybę. W ciągu kilku minut po spożyciu ryby występuje szereg objawów w obrębie jamy ustnej (mrowienie ust, gardła, obrzęk warg i języka, chrypka).

Na obecną chwilę w ramach Europejskiego Projektu FAST prowadzone jest pierwsze badanie hipoalergicznej szczepionki w alergii na rybę.

Badanie wykonywane jest na aparacie Phadia ImmunoCAP firmy Thermo Fisher Scientific. Test pozwala wykryć bardzo niskie stężenia przeciwciał, co umożliwia lekarzowi wczesne wykrycie choroby i wdrożenia leczenia mającego na celu zatrzymać tzw. „marsz alergii”. Wynik podawany jest w międzynarodowej jednostce (kU/l), przyporządkowany do klasy od 0-6 (skala RAST).

 

Przygotowanie do badania:

Pacjent nie musi być na czczo. Na badanie można zgłaszać się cały dzień, w godzinach pracy laboratorium.

  • Badanie może być wykonywane w każdym wieku, zarówno niemowlętom jak i osobom starszym.
  • Do analizy potrzebna jest niewielka ilość krwi.
  • Test nie wymaga specjalnego przygotowania tj. odstawienia leków czy bycia na czczo.
  • W przeciwieństwie do testów skórnych, można go wykonać nawet pomimo rozległego zapalenia skóry (np. pokrzywki, wyprysku).

Czas oczekiwania na wynik:

7 dni roboczych

 

« Wróć do listy terminów
Newsletter

Newsletter

Zapisz się do Naszej listy kontaktowej, aby raz w tygodniu otrzymywać aktualności z Naszej strony, oraz informacje o najnowszych Promocjach!

Dziękujemy za zapisanie się do Neszego Newslettera!

Pliki cookie

Ta witryna używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą możliwą wygodę użytkowania. Informacje o plikach cookie są przechowywane w przeglądarce użytkownika i spełniają takie funkcje, jak rozpoznawanie użytkownika po jego powrocie na naszą stronę internetową oraz pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które części strony internetowej są dla użytkownika najciekawsze i najbardziej użyteczne.

Wszystkie ustawienia plików cookie można zmienić, przechodząc do zakładek po lewej stronie.