Ziemniak (Solanum tuberosum) jest głównym składnikiem diety w większości krajów świata. Stanowi bogate źródło witamin, protein, skrobi i innych substancji odżywczych, przy niskiej zawartości tłuszczu. Uzyskany ze skrobi ziemniaczanej roztwór jest powszechnie używany do krochmalenia bielizny pościelowej, w celu zapobieganiu rozwojowi roztoczom kurzu domowego. Ponadto wiele mam stosuje mąkę ziemniaczaną do  zasypywania zmian skórnych w AZS. Jednak mimo wielu zalet prozdrowotnych, ziemniaki mogą być przyczyną chorób alergicznych. U niektórych dorosłych obieranie surowych ziemniaków może powodować natychmiastowe objawy alergiczne (kichanie, pokrzywka kontaktowa, świszczący oddech, astma, a nawet anafilaksja).

Badanie wykonywane jest na aparacie Phadia ImmunoCAP firmy Thermo Fisher Scientific. Test pozwala wykryć bardzo niskie stężenia przeciwciał, co umożliwia lekarzowi wczesne wykrycie choroby i wdrożenia leczenia mającego na celu zatrzymać tzw. „marsz alergii”. Wynik podawany jest w międzynarodowej jednostce (kU/l), przyporządkowany do klasy od 0-6 (skala RAST).

 

Przygotowanie do badania: Badanie może być wykonywane w każdym wieku, zarówno niemowlętom jak i osobom starszym. Do analizy potrzebna jest niewielka ilość krwi. Na badanie można zgłaszać się cały dzień. Testy nie wymaga specjalnego przygotowania tj. odstawienia leków czy bycia na czczo. W przeciwieństwie do testów skórnych, można go wykonać nawet pomimo rozległego zapalenia skóry (np. pokrzywki, wyprysku).

Czas oczekiwania na wynik: 2 dni robocze

« Wróć do listy terminów
Newsletter

Newsletter

Zapisz się do Naszej listy kontaktowej, aby raz w tygodniu otrzymywać aktualności z Naszej strony, oraz informacje o najnowszych Promocjach!

Dziękujemy za zapisanie się do Neszego Newslettera!