Orzechy laskowe to cenne źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, mikroelementów (magnez, fosfor, potas, selen), witamin (witamina E, witaminy z grupy B), białka i błonnika. Korzystnie oddziaływują na sprawne funkcjonowanie układu krążenia, obniżają poziom „złego” cholesterolu w organizmie, chronią przed zawałem serca i udarem mózgu. Jednak mimo zalet prozdrowotnych, orzechy laskowe stanowią jedną z najczęstszych przyczyn alergii pokarmowych. Alergia na orzechy stanowi szczególne wyzwanie dla lekarzy alergologów. Mogą one uczulać zarówno osoby dorosłe jak i dzieci. Nadwrażliwość na orzechy laskowe jest związana z dużym ryzykiem wystąpienia reakcji anafilaktycznych, niekiedy kończących się zgonem. Według danych American College of Allergy, Asthma and Immunology uczulenie na orzechy laskowe jest najczęściej spotykaną alergią na orzechy drzew i dotyka ok. 4% ludności światowej.
Istnieje grupa pacjentów, u której wszystkie testy alergiczne na orzechy laskowe i pyłki będą ujemne, a występujące reakcje wypryskowe i pokarmowe związane będą z obecnością niklu
i innych metali obecnych w miąższu orzechów. U tych pacjentów charakterystyczna jest jednoczesna nietolerancja zielonej i czarnej herbaty, czekolady, kakao, ketchupu i owsianki.
Algorytm diagnostyczny alergii na orzechy laskowe
Cor a1
Cor a1 jest alergenem głównym orzecha laskowego, należącym do rodziny białek PR-10. Charakteryzuje się brakiem odporności na temperaturę oraz działanie enzymów trawiennych. Chorzy zwykle dobrze tolerują orzechy poddane obróbce termicznej (gotowanie, prażenie, pieczenie). Uzyskanie informacji w wywiadzie lekarskim o odczuwaniu dolegliwości przez pacjenta tylko po spożyciu świeżych orzechów laskowych wyraźnie sugeruje alergię na Cor a 1.
Alergen ten wykazuje wysoki stopień homologii sekwencji aminokwasów oraz reaktywność krzyżową z Gly m4 soi, Act d8 kiwi, Api g1 selera, Aln g1 pyłku olszy, Pru p1 brzoskwini, Ara h8 orzeszków ziemnych, Mal d1 jabłka oraz Bet v1 pyłku brzozy.
Cor a1 jest białkiem niskiego ryzyka, ponieważ wywołuje zwykle objawy miejscowe, takie jak zespół alergii jamy ustnej (ang. OAS, Oral Allergy Syndrome), który charakteryzuje się wystąpieniem u osób uczulonych lokalnych reakcji w obrębie jamy ustanej (mrowienie ust, gardła, obrzęk warg i języka, chrypka) po spożyciu niektórych warzyw i owoców. Przyczyną tego zjawiska jest krzyżowa reakcja przeciwciał wyprodukowanych pierwotnie przeciwko Cor a 1 z innymi alergenami roślinnymi o podobnej budowie.
Uczulenie na Cor a1 stwierdzono u ok. 75% pacjentów z alergią na orzechy laskowe.
W interpretacji wyniku badania opartego o ekstrakty orzecha laskowego należy uwzględnić możliwość współistnienia i wpływu na końcowy wynik uczulenia na pyłek brzozy – Bet v1.
Badanie wykonywane jest na aparacie Phadia ImmunoCAP firmy Thermo Fisher Scientific. Test pozwala wykryć bardzo niskie stężenia przeciwciał, co umożliwia lekarzowi wczesne wykrycie choroby i wdrożenia leczenia mającego na celu zatrzymać tzw. „marsz alergii”. Wynik podawany jest w międzynarodowej jednostce (kU/l), przyporządkowany do klasy od 0-6 (skala RAST).
Przygotowanie do badania: Badanie może być wykonywane w każdym wieku, zarówno niemowlętom jak i osobom starszym. Do analizy potrzebna jest niewielka ilość krwi. Na badanie można zgłaszać się cały dzień. Testy nie wymaga specjalnego przygotowania tj. odstawienia leków czy bycia na czczo. W przeciwieństwie do testów skórnych, można go wykonać nawet pomimo rozległego zapalenia skóry (np. pokrzywki, wyprysku).
Czas oczekiwania na wynik: 10 dni roboczych
« Wróć do listy terminów