Soja cieszy się coraz większą popularnością. Wegetarianie szczególnie cenią sobie ziarna soi jako źródło białka w swojej diecie. Jednak wraz ze wzrostem zainteresowania produktami sojowymi wrasta liczba osób reagujących alergicznie na rośliny strączkowe. Pierwotna alergia na soję najczęściej dotyka niemowlęta i małe dzieci, które z powodu alergii na mleko krowie przyjmują produkty mlekozastępcze na bazie soi.
Algorytm diagnostyczny alergii na soję
Gly m 5
Gly m5 należy do białek zapasowych. Jest markerem pierwotnego uczulenia na soję związanego z ciężkimi reakcjami alergicznymi w przypadku spożycia pokarmów sojowych, nawet w niewielkich ilościach. Białko jest odporne na wysoką temperaturę, enzymy trawienne oraz proces fermentowania. Uczulenie na Gly m5 stwierdzono u ok. 19% pacjentów z alergią na soję.
Badanie wykonywane jest na aparacie Phadia ImmunoCAP firmy Thermo Fisher Scientific. Test pozwala wykryć bardzo niskie stężenia przeciwciał, co umożliwia lekarzowi wczesne wykrycie choroby i wdrożenia leczenia mającego na celu zatrzymać tzw. „marsz alergii”. Wynik podawany jest w międzynarodowej jednostce (kU/l), przyporządkowany do klasy od 0-6 (skala RAST).
Przygotowanie do badania: Badanie może być wykonywane w każdym wieku, zarówno niemowlętom jak i osobom starszym. Do analizy potrzebna jest niewielka ilość krwi. Na badanie można zgłaszać się cały dzień. Testy nie wymaga specjalnego przygotowania tj. odstawienia leków czy bycia na czczo. W przeciwieństwie do testów skórnych, można go wykonać nawet pomimo rozległego zapalenia skóry (np. pokrzywki, wyprysku).
Czas oczekiwania na wynik: 2 dni robocze
« Wróć do listy terminów