Cebula (łac. Allium cepa) jest wykorzystywana do celów spożywczych i medycznych od tysięcy lat. Zawiera kwercetynę, która ma bardzo silne działanie przeciwutleniające. Ponadto cebula jest źródłem witaminy C, kwasu foliowego (szczególnie szczypior, potasu, wapnia, fosforu, żelaza, jodu, selenu oraz wielu olejków eterycznych, którym zawdzięcza swój charakterystyczny zapach. Jednak mimo zalet prozdrowotnych, cebula  może być przyczyną alergii pokarmowych u dzieci i dorosłych.

Alergeny cebuli wywołują objawy alergii pokarmowej, astmę, zapalenie spojówek i alergię kontaktową, za którą odpowiedzialny jest przenikający przez normalne rękawice ochronne dwusiarczek diallilowy. Zaobserwowano silniejsze reakcje IgE-zależne po spożyciu surowej cebuli, w porównaniu do cebuli poddanej obróbce termicznej.

Alergen cebuli może wykazywać reaktywność krzyżową z alergenami czosnku, pora, bylicy, orzechów laskowych oraz profilinami innych warzyw 

Test pozwala wykryć bardzo niskie stężenia przeciwciał, co umożliwia lekarzowi wczesne wykrycie choroby i wdrożenia leczenia mającego na celu zatrzymać tzw. „marsz alergii”. Wynik podawany jest w międzynarodowej jednostce (kU/l), przyporządkowany do klasy od 0-6 (skala RAST).

 

Przygotowanie do badania: Badanie może być wykonywane w każdym wieku, zarówno niemowlętom jak i osobom starszym. Do analizy potrzebna jest niewielka ilość krwi. Na badanie można zgłaszać się cały dzień. Testy nie wymaga specjalnego przygotowania tj. odstawienia leków czy bycia na czczo. W przeciwieństwie do testów skórnych, można go wykonać nawet pomimo rozległego zapalenia skóry (np. pokrzywki, wyprysku).

Czas oczekiwania na wynik: 10 dni roboczych

« Wróć do listy terminów
Newsletter

Newsletter

Zapisz się do Naszej listy kontaktowej, aby raz w tygodniu otrzymywać aktualności z Naszej strony, oraz informacje o najnowszych Promocjach!

Dziękujemy za zapisanie się do Neszego Newslettera!