Mąka to źródło alergenów zarówno pochodzących z ziaren, jak również stanowi nośnik alergenów, np. grzybów pleśniowych. Jęczmień zawiera gluten i w przypadku jęczmienia białko to nosi nazwę hordeiny. Jęczmień wykorzystywany jest do produkcji piwa. Pomiędzy alergenami zbóż istnieje duże ryzyko reakcji krzyżowej.
Test pozwala wykryć bardzo niskie stężenia przeciwciał, co umożliwia lekarzowi wczesne wykrycie choroby i wdrożenia leczenia mającego na celu zatrzymać tzw. „marsz alergii”. Wynik podawany jest w międzynarodowej jednostce (kU/l), przyporządkowany do klasy od 0-6 (skala RAST).
Przygotowanie do badania: Badanie może być wykonywane w każdym wieku, zarówno niemowlętom jak i osobom starszym. Do analizy potrzebna jest niewielka ilość krwi. Na badanie można zgłaszać się cały dzień. Testy nie wymaga specjalnego przygotowania tj. odstawienia leków czy bycia na czczo. W przeciwieństwie do testów skórnych, można go wykonać nawet pomimo rozległego zapalenia skóry (np. pokrzywki, wyprysku).
Czas oczekiwania na wynik: 10 dni roboczych
« Wróć do listy terminów