Selery korzeniowe (Apium graveolens L. var. rapaceum), selery naciowe (Apium graveolens var. dulce) oraz selery liściaste (Apium graveolens L. var. secalinum) to powszechnie cenione na świecie warzywa. Są bogatym źródłem witamin i mikroelementów, a ich spożywanie zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory i choroby sercowo-naczyniowe. Jednak mimo zalet prozdrowotnych, warzywa te stanowią jedną z najczęstszych przyczyn alergii pokarmowych u dzieci i dorosłych. Uczulać może zarówno seler surowy, jak i poddany obróbce termicznej, a także w postaci przyprawy do potraw. Alergia może objawiać się jako zespół alergii jamy ustnej (ang. OAS, Oral Allergy Syndrome) oraz prowadzić do ciężkich reakcji układowych, a nawet wstrząsu anafilaktycznego. Ponadto znaczna część pacjentów cierpi na alergiczny nieżyt nosa i ma dodatnie testy alergiczne z pyłkiem brzozy oraz bylicy. Nadwrażliwość na selera związana jest z wystąpieniem zespołu pyłkowo-pokarmowego: bylica-seler-przyprawy.

Badanie wykonywane jest na aparacie Phadia ImmunoCAP firmy Thermo Fisher Scientific. Test pozwala wykryć bardzo niskie stężenia przeciwciał, co umożliwia lekarzowi wczesne wykrycie choroby i wdrożenia leczenia mającego na celu zatrzymać tzw. „marsz alergii”. Wynik podawany jest w międzynarodowej jednostce (kU/l), przyporządkowany do klasy od 0-6 (skala RAST).

 

Przygotowanie do badania: Badanie może być wykonywane w każdym wieku, zarówno niemowlętom jak i osobom starszym. Do analizy potrzebna jest niewielka ilość krwi. Na badanie można zgłaszać się cały dzień. Testy nie wymaga specjalnego przygotowania tj. odstawienia leków czy bycia na czczo. W przeciwieństwie do testów skórnych, można go wykonać nawet pomimo rozległego zapalenia skóry (np. pokrzywki, wyprysku).

Czas oczekiwania na wynik: 2 dni robocze

« Wróć do listy terminów
Newsletter

Newsletter

Zapisz się do Naszej listy kontaktowej, aby raz w tygodniu otrzymywać aktualności z Naszej strony, oraz informacje o najnowszych Promocjach!

Dziękujemy za zapisanie się do Neszego Newslettera!