Gorczyca (Sinapis alba) to jedna z najstarszych i najbardziej rozpowszechnionych przypraw na świcie. Stanowi podstawowy składnik musztardy. Ponadto ze względu na swoje właściwości terapeutyczne znalazła zastosowanie jako stymulator apetytu, środek wykrztuśny, antyseptyczny w leczeniu przeziębienia, zapalenia gardła, oskrzeli, w leczeniu reumatyzmu i zmian skórnych. Jednak mimo wielu zalet, ziarna gorczycy mogą być przyczyną chorób alergicznych.
Test pozwala wykryć bardzo niskie stężenia przeciwciał, co umożliwia lekarzowi wczesne wykrycie choroby i wdrożenia leczenia mającego na celu zatrzymać tzw. „marsz alergii”. Wynik podawany jest w międzynarodowej jednostce (kU/l), przyporządkowany do klasy od 0-6 (skala RAST).
Przygotowanie do badania:
Pacjent nie musi być na czczo. Na badanie można zgłaszać się cały dzień, w godzinach pracy laboratorium.
- Badanie może być wykonywane w każdym wieku, zarówno niemowlętom jak i osobom starszym.
- Do analizy potrzebna jest niewielka ilość krwi.
- Test nie wymaga specjalnego przygotowania tj. odstawienia leków czy bycia na czczo.
- W przeciwieństwie do testów skórnych, można go wykonać nawet pomimo rozległego zapalenia skóry (np. pokrzywki, wyprysku).
Czas oczekiwania na wynik:
10 dni roboczych
« Wróć do listy terminów