Mix pleśni:

  • Penicillium chrysogenum
  • Cladosporium herbarum
  • Aspergillus fumigatus
  • Candida albicans
  • Alternaria alternata
  • Setomelanomma rostrata 

Badanie wykonywane jest na aparacie Phadia ImmunoCAP firmy Thermo Fisher Scientific. Test pozwala wykryć bardzo niskie stężenia przeciwciał, co umożliwia lekarzowi wczesne wykrycie choroby i wdrożenia leczenia mającego na celu zatrzymać tzw. „marsz alergii”. Wynik przyporządkowany do klasy od 0-6 (skala RAST).

Wyniki uzyskiwane przy mieszankach alergenów są jakościowe, a wynik powyżej 0.35 kU/l jest zalecany jako wartość decyzyjna. Wyniki równe i wyższe od 0.35 kU/l świadczą o alergii IgE zależnej na co najmniej jeden ze składników mieszanki.

Wyniki poniżej 0.35 kU/l wskazują na niewykrywalne, bądż bardzo małe stężenia przeciwciał przeciw danym alergenom. Odchylenia wyników porównanych z pojedynczymi alergenami mogą wystąpić.

Dalsze badania z użyciem pojedynczych alergenów są zalecane jeżeli istnieje potrzeba dalszych badań i otrzymania ilościowych wartości stężenia przeciwciał.

Wyniki otrzymane dla IP mieszanek alergenów nie mogą być porównywane z wynikami pojedynczych I alergenów. Otrzymane stężenia przeciwciał z wykorzystaniem  mieszanki alergenów nie są sumą stężeń jakie można by otrzymać wykorzystując badania pojedynczych alergenów.

Przygotowanie do badania:

Pacjent nie musi być na czczo. Na badanie można zgłaszać się cały dzień, w godzinach pracy laboratorium.

  • Badanie może być wykonywane w każdym wieku, zarówno niemowlętom jak i osobom starszym.
  • Do analizy potrzebna jest niewielka ilość krwi.
  • Test nie wymaga specjalnego przygotowania tj. odstawienia leków czy bycia na czczo.
  • W przeciwieństwie do testów skórnych, można go wykonać nawet pomimo rozległego zapalenia skóry (np. pokrzywki, wyprysku).

Czas oczekiwania na wynik:

7 dni roboczych

 

« Wróć do listy terminów
Newsletter

Newsletter

Zapisz się do Naszej listy kontaktowej, aby raz w tygodniu otrzymywać aktualności z Naszej strony, oraz informacje o najnowszych Promocjach!

Dziękujemy za zapisanie się do Neszego Newslettera!

Pliki cookie

Ta witryna używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą możliwą wygodę użytkowania. Informacje o plikach cookie są przechowywane w przeglądarce użytkownika i spełniają takie funkcje, jak rozpoznawanie użytkownika po jego powrocie na naszą stronę internetową oraz pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które części strony internetowej są dla użytkownika najciekawsze i najbardziej użyteczne.

Wszystkie ustawienia plików cookie można zmienić, przechodząc do zakładek po lewej stronie.