Miedź jest składnikiem wielu enzymów. Bierze udział w metabolizmie żelaza oraz syntezie hemu. Odgrywa również rolę w usuwaniu wolnych rodników z organizmu. Jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Ma swój udział w syntezie melaniny (barwnika włosów i skóry) oraz utrzymaniu struktury keratyny. Głównym źródłem miedzi jest: wątroba, otręby pszenne, płatki owsiane, orzechy, kakao, nasiona słonecznika. Niedobór miedzi występuje bardzo rzadko i objawia się spadkiem hemoglobiny we krwi, obniżoną pigmentacja włosów oraz zaburzeniami odporności, metabolizmu glukozy i cholesterolu. Objawami nadmiernego spożycia miedzi są biegunka, bóle brzucha, skurcze żołądka, nudności, wymioty i metaliczny posmak w ustach.

 

Przygotowanie do badania:

Pacjent powinien być na czczo, czyli 8-12 godzin po ostatnim posiłku. Na badanie należy zgłosić się po wypoczynku nocnym, w godz. 6:30-10:30 lub według wskazań lekarza.

Czas oczekiwania na wynik:

15 dni roboczych

 

« Wróć do listy terminów
Newsletter

Newsletter

Zapisz się do Naszej listy kontaktowej, aby raz w tygodniu otrzymywać aktualności z Naszej strony, oraz informacje o najnowszych Promocjach!

Dziękujemy za zapisanie się do Neszego Newslettera!

Pliki cookie

Ta witryna używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą możliwą wygodę użytkowania. Informacje o plikach cookie są przechowywane w przeglądarce użytkownika i spełniają takie funkcje, jak rozpoznawanie użytkownika po jego powrocie na naszą stronę internetową oraz pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które części strony internetowej są dla użytkownika najciekawsze i najbardziej użyteczne.

Wszystkie ustawienia plików cookie można zmienić, przechodząc do zakładek po lewej stronie.