Miedź jest składnikiem wielu enzymów. Bierze udział w metabolizmie żelaza oraz syntezie hemu. Odgrywa również rolę w usuwaniu wolnych rodników z organizmu. Jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Ma swój udział w syntezie melaniny (barwnika włosów i skóry) oraz utrzymaniu struktury keratyny. Głównym źródłem miedzi jest: wątroba, otręby pszenne, płatki owsiane, orzechy, kakao, nasiona słonecznika. Niedobór miedzi występuje bardzo rzadko i objawia się spadkiem hemoglobiny we krwi, obniżoną pigmentacja włosów oraz zaburzeniami odporności, metabolizmu glukozy i cholesterolu. Objawami nadmiernego spożycia miedzi są biegunka, bóle brzucha, skurcze żołądka, nudności, wymioty i metaliczny posmak w ustach.
Przygotowanie do badania:
Pacjent powinien być na czczo, czyli 8-12 godzin po ostatnim posiłku. Na badanie należy zgłosić się po wypoczynku nocnym, w godz. 6:30-10:30 lub według wskazań lekarza.
Czas oczekiwania na wynik:
15 dni roboczych
« Wróć do listy terminów