Celiakia (choroba trzewna) jest chorobą o podłożu autoimmunologicznym. U chorych po spożyciu glutenu (białka zawartego w zbożach takich jak: pszenica, żyto, jęczmień  oraz owies)  dochodzi do nieprawidłowej odpowiedzi układu immunologicznego.

Nietolerancja glutenu skutkuje zanikiem kosmków jelita cienkiego (maleńkich wypustek błony śluzowej) odpowiedzialnych za wchłanianie substancji odżywczych z pokarmu do krwioobiegu. W konsekwencji dochodzi do niedożywienia organizmu.

U niemowląt pierwsze objawy pojawiają się po 4-6 tygodniach od wprowadzenia do diety produktów zawierających gluten. U młodzieży i dorosłych schorzenie często przybiera postać nietypową lub skąpoobjawową, co utrudnia postawienie diagnozy.

Kiedy należy przeprowadzić diagnostykę w kierunku celiakii?

W przypadku gdy cierpisz na:

  • przewlekłe biegunki lub obfite stolce tłuszczowe
  • nudności, wymioty, bóle brzucha
  • wzdęcia i powiększenie obwodu brzucha
  • zmiany skórne
  • osłabienie siły mięśniowej
  • brak apetytu
  • niski wzrost i wagę
  • częste infekcje, anemię

Brak właściwej diagnozy i wprowadzenia restrykcyjnej diety bezglutenowej, 12-krotnie zwiększa ryzyko rozwoju nowotworów jelita cienkiego.

Przeciwciała przeciwko endomysium (EmA) to najbardziej swoiste z opisanych dotychczas przeciwciał i są one indukowane przez gluten. 

Badanie przeciwciał przeciwko endomysium w klasie IgG jest rekomendowane u pacjentów z niedoborem IgA.

 

Przygotowanie do badania: Pacjent nie musi być na czczo. Na badanie można się zgłaszać cały dzień.

Czas oczekiwania na wynik: 5  dni roboczych

 

« Wróć do listy terminów

Newsletter

Zapisz się do Naszej listy kontaktowej, aby raz w tygodniu otrzymywać aktualności z Naszej strony, oraz informacje o najnowszych Promocjach!

Dziękujemy za zapisanie się do Neszego Newslettera!