Panel stworzony do pogłębienia diagnostyki u pacjentów kwalifikowanych do rozpoczęcia immunoterapii swoistej (odczulania) na białko i żółtko jaja kurzego. Ponadto wyniki są pomocne w monitorowaniu rozwoju tolerancji i wprowadzaniu zaleceń dietetycznych dla potrzeb konkretnego pacjenta, co w konsekwencji, wpływa na poprawę jakości życia alergików.

Skład panelu:


  • Białko jaja kurzego
  • Żółtko jaja kurzego
  • Owoalbumina Gal d2
  • Owomukoid Gal d1
  • Konalbumina/Owotransferyna Gal d3
  • Lizozym Gal d4

Jajo kurze to źródło wysokowartościowych białek i ważnych witamin. Jest podstawowym składnikiem odżywczym diety, ale też drugą co do częstości przyczyną alergii pokarmowej u dzieci. Ponadto może być czynnikiem rekacji anafilaktycznych, które stanowiązagrożenie dla zdrowia i życia pacjenta.

Najważniejszymi epitopami dla aleregnu jaja kurzego są: Owoalbumina Gal d2, Owomukoid Gal d1, Konalbumina/Owotransferyna Gal d3, Lizozym Gal d4.

Owomukoid Gal d1 (stanowiący ok. 11% ogólnej ilości białek jaja kurzego) jest najistotniejszym klinicznie epitopem. Wykazuje on wysoką odporność na temperaturę oraz enzymy trawienne. Nawet jego znikome ilości mogą wywołać reakcję alergiczną. Wysokie stężenie IgE swoistego dla tego epitopu jest charakterystyczne dla uporczywej alergii i wskazuje na brak tolerancji na jaja surowe i poddane obróbce termicznej (np. ugotowanego czy w wypiekach).

Owoalbumina Gal d2 stanowi ok. 54% ogólnej ilości białek jaja kurzego. Charakteryzuje się brakiem odporności na temperaturę i jest wysoce alergizująca.

Konalbumina/Owotransferyna Gal d3 stanowi ok. 12% ogólnej ilości białek jaja kurzego. Ponadto jest obecna w żółtku jaja kurzego.Charakteryzuje się brakiem odporności na temperaturę.

Lizozym Gal d4 stanowi ok. 3.5% ogólnej ilości białek jaja kurzego. Powszechnie używany jest jako konserwant oraz dodatek do produktów spożywczych. Jest to alergen zawodowy pracowników przemysłu spożywczego i farmaceutycznego.

Skład panelu:


  • Białko jaja kurzego
  • Żółtko jaja kurzego
  • Owoalbumina Gal d2
  • Owomukoid Gal d1
  • Konalbumina/Owotransferyna Gal d3
  • Lizozym Gal d4

Ocena pasków testowych wykonywana jest za pomocą programu komputerowego Biocheck Image Software. 

Test pozwala wykryć bardzo niskie stężenia przeciwciał, co umożliwia lekarzowi wczesne wykrycie choroby i wdrożenia leczenia mającego na celu zatrzymać tzw. „marsz alergii”.

Test podaje wynik wyrażony ilościowo. Każdy parametr oceniany jest indywidualnie. Wynik podawany jest w międzynarodowej jednostce (kU/l), przyporządkowany do klasy od 0-6 (skala RAST) oraz dodatkowo przedstawiony graficznie.

W przypadku alergii na jajo kurze obserwuje się proces „wyrastania” z alergii – wraz z wiekiem uzyskuje się tolerancję pokarmową na ten alergen. Wykazano, że gotowanie jaja kurzego przez min. 10 minut, smażenie lub pieczenie zmniejsza jego zdolność do wywołania alergii o ponad 75%. Wyjaśnia to sytuacje, kiedy dziecko z objawami alergii po spożyciu jaja surowego lub półsurowego, dobrze toleruje jajo smażone oraz produkty pieczone, których składnikiem jest właśnie jajo kurze.

Panel – Komponenty jaja kurzego daje możliwość monitorowania rozwoju tolerancji i wprowadzania zaleceń dietetycznych dla potrzeb konkretnego pacjenta, co w konsekwencji, wpływa na poprawę jakości życia alergików.

Należy pamiętać, że uzyskany wynik zawsze musi zostać skonsultowany ze specjalistą oraz odniesiony zarówno do historii choroby, jak i do objawów pacjenta. Samo wykrycie swoistych alergenowo przeciwciał IgE wskazuje, że dana osoba jest uczulona, a objawy tego stanu mogą się ujawnić w jakimś momencie, ale też wcale nie muszą. W przypadku alergii pokarmowych zmiana nawyków żywieniowych lub całkowita rezygnacja z jednego lub większej liczby produktów spożywczych zawsze musi być starannie zaplanowana i monitorowana, aby mieć pewność, że podstawowe składniki pokarmowe są dostarczane w wystarczających ilościach.

 

Przygotowanie do badania: Badanie może być wykonywane w każdym wieku, zarówno niemowlętom jak i osobom starszym. Do analizy potrzebna jest niewielka ilość krwi. Na badanie można zgłaszać się cały dzień. Testy nie wymaga specjalnego przygotowania tj. odstawienia leków czy bycia na czczo. W przeciwieństwie do testów skórnych, można go wykonać nawet pomimo rozległego zapalenia skóry (np. pokrzywki, wyprysku).

Czas oczekiwania na wynik: 2 dni robocze

« Wróć do listy terminów
Newsletter

Newsletter

Zapisz się do Naszej listy kontaktowej, aby raz w tygodniu otrzymywać aktualności z Naszej strony, oraz informacje o najnowszych Promocjach!

Dziękujemy za zapisanie się do Neszego Newslettera!