Panel składa się z 30 alergenów i służy do diagnostyki alergii pokarmowych. W jego skład wchodzi 30 powszechnych w naszym jadłospisie pokarmów. 

Skład panelu:

  • Pomidor
  • Awokado
  • Banan
  • Owoce cytrusowe-mix (cytryna, limonka, pomarańcza, mandarynka)
  • Kiwi
  • Orzech ziemny
  • Orzech laskowy
  • Groch
  • Soja
  • Seler
  • Wołowina
  • Kurczak
  • Wieprzowina
  • Małż
  • Krewetka
  • Krab
  • Tuńczyk
  • Dorsz
  • Czosnek
  • Cebula
  • Drożdże
  • Sezam
  • Ryż
  • Kukurydza
  • Mąka pszenna
  • α-laktoalbumina
  • β-laktoglobulina
  • Kazeina
  • Białko jajka kurzego

Spektrum objawów alergii pokarmowych jest bardzo szerokie. Często są to reakcje pokarmowe (biegunki, zaparcia, wymioty, wzdęcia, bóle brzucha), a także zmiany skórne takie jak pokrzywka, świąd czy zaostrzenie zmian atopowych. Po wycofaniu z jadłospisu alergizujących pokarmów objawy ustępują. 

Panel jest szczególnie dedykowany do diagnostyki osób podejrzewających u siebie alergię pokarmową.

Do jednych z najczęstszych rodzajów alergii pokarmowych należy z tzw. zespół alergii jamy ustnej (ang. OAS, Oral Allergy Syndrome), który związany jest z krzyżową alergią na alergeny wziewne i pokarmowe np. chorzy uczuleni na pyłek brzozy wykazują reakcję alergiczną na jabłka, marchew, orzechy laskowe, brzoskwinie, natomiast osoby uczulone na pyłki traw prezentują objawy kliniczne po spożyciu pomidorów. W przypadku alergii na lateks objawy alergiczne mogą wystąpić po spożyciu bananów. Gotowanie tych produktów przed spożyciem powoduje całkowite wyeliminowanie lub znaczącą redukcję objawów OAS.

Jajo kurze to źródło wysokowartościowych białek i ważnych witamin. Jest podstawowym składnikiem odżywczym diety, ale też drugą co do częstości przyczyną alergii pokarmowej u dzieci. Ponadto może być czynnikiem rekacji anafilaktycznych, które stanowiązagrożenie dla zdrowia i życia pacjenta. W przypadku alergii na jajo kurze obserwuje się proces „wyrastania” z alergii – wraz z wiekiem uzyskuje się tolerancję pokarmową na ten alergen. Wykazano, że gotowanie jaja kurzego przez min. 10 minut, smażenie lub pieczenie zmniejsza jego zdolność do wywołania alergii o ponad 75%. Wyjaśnia to sytuacje, kiedy dziecko z objawami alergii po spożyciu jaja surowego lub półsurowego, dobrze toleruje jajo smażone oraz produkty pieczone, których składnikiem jest właśnie jajo kurze.

Uczulenie na kazeinę może wiązać się z wysokim ryzykiem manifestacji objawów po spożyciu mleka oraz produktów mlecznych pod każdą postacią (świeże i gotowane), a także produktów spożywczych zawierających kazeinę jako dodatek (m.in.: czekolada, wędliny, chipsy). Kazeina jest najczęstszym alergenem mleka, na który uczulają się dzieci. Natomiast uczulenie na białka serwatkowe (alfa-laktoalbumina, beta-laktoglobulina) może wiązać się z wysokim ryzykiem manifestacji objawów po spożyciu świeżego mleka i niegotowanych produktów mlecznych. Pacjenci u których wykryto uczulenie na białka serwatkowe mogą tolerować gotowane mleko i przetworzone termicznie produkty mleczne.

Panel jest szczególnie dedykowany do diagnostyki osób podejrzewających u siebie alergię pokarmową.

Ocena pasków testowych wykonywana jest za pomocą programu komputerowego Biocheck Image Software

Test pozwala wykryć bardzo niskie stężenia przeciwciał, co umożliwia lekarzowi wczesne wykrycie choroby i wdrożenia leczenia mającego na celu zatrzymać tzw. „marsz alergii”.

Test podaje wynik wyrażony ilościowo. Każdy parametr oceniany jest indywidualnie. Wynik podawany jest w międzynarodowej jednostce (kU/l), przyporządkowany do klasy od 0-6 (skala RAST) oraz dodatkowo przedstawiony graficznie.

Należy pamiętać, że uzyskany wynik zawsze musi zostać skonsultowany ze specjalistą oraz odniesiony zarówno do historii choroby, jak i do objawów pacjenta. Samo wykrycie swoistych alergenowo przeciwciał IgE wskazuje, że dana osoba jest uczulona, a objawy tego stanu mogą się ujawnić w jakimś momencie, ale też wcale nie muszą. W przypadku alergii pokarmowych zmiana nawyków żywieniowych lub całkowita rezygnacja z jednego lub większej liczby produktów spożywczych zawsze musi być starannie zaplanowana i monitorowana, aby mieć pewność, że podstawowe składniki pokarmowe są dostarczane w wystarczających ilościach.

 

Przygotowanie do badania: Badanie może być wykonywane w każdym wieku, zarówno niemowlętom jak i osobom starszym. Do analizy potrzebna jest niewielka ilość krwi. Na badanie można zgłaszać się cały dzień. Testy nie wymaga specjalnego przygotowania tj. odstawienia leków czy bycia na czczo. W przeciwieństwie do testów skórnych, można go wykonać nawet pomimo rozległego zapalenia skóry (np. pokrzywki, wyprysku).

Czas oczekiwania na wynik: 2 dni robocze

« Wróć do listy terminów
Newsletter

Newsletter

Zapisz się do Naszej listy kontaktowej, aby raz w tygodniu otrzymywać aktualności z Naszej strony, oraz informacje o najnowszych Promocjach!

Dziękujemy za zapisanie się do Neszego Newslettera!