Orzechy arachidowe (Arachis hypogaea), zwane inaczej fistaszkami lub orzechami ziemnymi, są jednym z najsilniejszych alergenów pokarmowych. Nawet niewielka ilość orzeszków arachidowych może przyczynić się do wstrząsu anafilaktycznego, a nawet zgonu. Mogą być spożywane w postaci masła orzechowego, całych ziaren lub słodyczy i innych pokarmów zawierających orzeszki. Ponadto używane są one do produkcji oleju arachidowego, który jest składnikiem wielu preparatów witaminy D3 i odżywek niemowlęcych. Do wystąpienia rekacji alergicznych może dojść po kontakcie z zanieczyszczonymi przez orzechy rękami, przez bezpośrednie zjedzenie lub zainhalowanie orzeszków ziemnych lub produktów spożywczych zawierających w swoim składzie orzeszki. Udokumentowano również przypadki wystąpienia ciężkiego wstrząsu anafilaktycznego u pacjentów pocałowanych przez osoby, które właśnie zjadły fistaszki.
Panel Rekombinanty orzech został stworzony do diagnostyki z krwi alergii pokarmowej na białka zawarte w orzeszkach ziemnych. W jego skład wchodzą pojedyncze oczyszczone komponenty alergenów dla:
Orzeszków ziemnych:
-
uczulenie na: Ara h1, Ara h2, Ara h3, Ara h6, Ara h8, Ara h9 – może być związane z wysokim ryzykiem silnych reakcji alergicznych np. anafilaksji po spożyciu nawet śladowych ilości orzeszków ziemnych.
Ara h 1
Ara h 1 jest alergenem należącym do rodziny białek zapasowych (7S globuliny). Stanowi główny marker pierwotnego uczulenia związanego z ciężkimi reakcjami alergicznymi w przypadku spożycia pokarmów zawierających orzechy arachidowe, nawet w niewielkich ilościach. Białko jest odporne na wysoką temperaturę oraz działanie enzymów trawiennych. Ponadto prażenie fistaszków zwiększa alergenność Ara h 1, zaś gotowanie nieznacznie ją zmniejsza.
Ara h 1 jest nośnikiem reagujących krzyżowo determinant węglowodanowych (CCD). Obecność CCD w cząsteczce alergenów może prowadzić do syntezy przeciwciał IgE anty-CCD. W konsekwencji istnieje możliwość uzyskania wyników fałszywie dodatnich na alergeny zawierające CCD. U pacjentów uczulonych na orzechy arachidowe, z wysokim poziomem przeciwciał anty-CCD, dodatnie wyniki testów z alergenami źródłowymi zawierającymi CCD (bez oznaczenia sIgE w stosunku do poszczególnych komponent alergenowych) są częstym źródłem pomyłek diagnostycznych.
Pomiędzy alergenami Ara h 1, Ara h 2 i Ara h 3 występuje wysoka reaktywność krzyżowa, mimo, iż należą one do różnych rodzin białkowych.
Uczulenie na Ara h 1 stwierdzono u ok. 36% pacjentów z alergią na orzech arachidowe.
W interpretacji wyniku badania opartego o ekstrakty orzecha arachidowego należy uwzględnić możliwość współistnienia i wpływu na końcowy wynik uczulenia na trawy –
Phl p 1 (nośnik CCD).
Ara h 2
Ara h 2 jest alergenem należącym do rodziny białek zapasowych (2S albuminy). Stanowi główny marker pierwotnego uczulenia związanego z ciężkimi reakcjami alergicznymi w przypadku spożycia pokarmów zawierających orzechy arachidowe, nawet w niewielkich ilościach. Białko jest odporne na wysoką temperaturę oraz działanie enzymów trawiennych. Ponadto prażenie fistaszków zwiększa alergenność Ara h 2, zaś gotowanie nieznacznie ją zmniejsza.
Liczne badania naukowe wskazują Ara h 2 jako marker o największej czułości, swoistości
i wartości predykcyjnej w diagnostyce i monitorowaniu objawów alergii na orzechy arachidowe. Pomiędzy alergenami Ara h 1, Ara h 2 i Ara h 3 występuje wysoka reaktywność krzyżowa, mimo, iż należą one do różnych rodzin białkowych.
Uczulenie na Ara h 2 stwierdzono u ok. 43% pacjentów z alergią na orzech arachidowe.
Ara h 3
Ara h 3 jest alergenem należącym do rodziny białek zapasowych (11S globuliny). Stanowi główny marker pierwotnego uczulenia związanego z ciężkimi reakcjami alergicznymi w przypadku spożycia pokarmów zawierających orzechy arachidowe, nawet w niewielkich ilościach. Białko jest odporne na wysoką temperaturę oraz działanie enzymów trawiennych.
Pomiędzy alergenami Ara h 1, Ara h 2 i Ara h 3 występuje wysoka reaktywność krzyżowa, mimo, iż należą one do różnych rodzin białkowych.
Uczulenie na Ara h 3 stwierdzono u ok. 22% pacjentów z alergią na orzech arachidowe.
Ara h 6
Ara h 6 jest alergenem należącym do rodziny białek zapasowych (2S albuminy). Związane jest z ciężkimi reakcjami alergicznymi w przypadku spożycia pokarmów zawierających orzechy arachidowe, nawet w niewielkich ilościach. Białko jest odporne na wysoką temperaturę oraz działanie enzymów trawiennych. Uczulenie na Ara h 6 stwierdzono u ok. 36% pacjentów z alergią na orzech arachidowe.
Ara h 8
Ara h 8 jest alergenem należącym do rodziny białek PR-10. Wykazuje dużą reaktywność krzyżową w stosunku do głównego alergenu pyłku brzozy – Bet v 1. Jest odpowiedzialny za objawy zespołu pyłkowo-pokarmowego po spożyciu fistaszków. Białko jest wrażliwe na wysoką temperaturę oraz działanie enzymów trawiennych. Uczulenie na Ara h 8 stwierdzono u ok. 36% pacjentów z alergią na orzech arachidowe. W interpretacji wyniku badania opartego o ekstrakty orzecha arachidowego należy uwzględnić możliwość współistnienia i wpływu na końcowy wynik uczulenia na pyłek bylicy – Bet v 1.
Ara h 9
Ara h 9 jest alergenem należącym do rodziny białek przenoszących lipidy (nsLTP). Charakteryzuje się odpornością na działanie temperatury i enzymów trawiennych. Objawy alergii mogą być ograniczone do jamy ustnej, ale zdarzają się przypadki rekacji uogólnionych, a nawet rekacji anafilaktycznych. U pacjentów z nadwrażliwością na Ara h 9 mogą wystąpić objawy systemowe po spożyciu pokarmów zawierających alergeny należące do rodziny białek nsLTP, np. orzechów laskowych, brzoskwini, selera, pomidora, jabłka, kiwi, soczewicy, pszenicy. Uczulenie na Ara h 9 stwierdzono u ok. 48% pacjentów z alergią na orzech arachidowe. Alergenem pierwotnie uczulającym rejonie Morza Śródziemnego jest zwykle Pru p 3 brzoskwini, a w naszej strefie klimatycznej – Art v 3 pyłku bylicy.
Należy pamiętać, że uzyskany wynik zawsze musi zostać skonsultowany ze specjalistą oraz odniesiony zarówno do historii choroby, jak i do objawów pacjenta. Samo wykrycie swoistych alergenowo przeciwciał IgE wskazuje, że dana osoba jest uczulona, a objawy tego stanu mogą się ujawnić w jakimś momencie, ale też wcale nie muszą. W przypadku alergii pokarmowych zmiana nawyków żywieniowych lub całkowita rezygnacja z jednego lub większej liczby produktów spożywczych zawsze musi być starannie zaplanowana i monitorowana, aby mieć pewność, że podstawowe składniki pokarmowe są dostarczane w wystarczających ilościach.
Ocena pasków testowych wykonywana jest za pomocą programu komputerowego Biocheck Image Software.
Test pozwala wykryć bardzo niskie stężenia przeciwciał, co umożliwia lekarzowi wczesne wykrycie choroby i wdrożenia leczenia mającego na celu zatrzymać tzw. „marsz alergii”.
Test podaje wynik wyrażony ilościowo. Każdy parametr oceniany jest indywidualnie. Wynik podawany jest w międzynarodowej jednostce (kU/l), przyporządkowany do klasy od 0-6 (skala RAST) oraz dodatkowo przedstawiony graficznie.
Przygotowanie do badania: Badanie może być wykonywane w każdym wieku, zarówno niemowlętom jak i osobom starszym. Do analizy potrzebna jest niewielka ilość krwi. Na badanie można zgłaszać się cały dzień. Testy nie wymaga specjalnego przygotowania tj. odstawienia leków czy bycia na czczo. W przeciwieństwie do testów skórnych, można go wykonać nawet pomimo rozległego zapalenia skóry (np. pokrzywki, wyprysku).
Czas oczekiwania na wynik: 2 dni robocze
« Wróć do listy terminów