Panel anafilaksja dedykowany jest osobom, które podejrzewają u siebie alergię pokarmową związaną z ciężkimi reakcjami alergicznymi w przypadku spożycia pokarmów. W jego skład wchodzi 8 najsilniejszych alergenów pokarmowych, których nawet niewielka ilość może przyczynić się do ciężkich reakcji alergicznych oraz wstrząsu anafilaktycznego.
Skład panelu:
- Seler F85
- Dorsz F3
- Brzoskwinia F95
- Jabłko F49
- Orzech ziemny F13
- Orzech laskowy F17
- Orzech włoski F256
- Pistacje F203
Metoda ImmunoCAP została uznana za „złoty standard” w diagnostyce alergii. Charakteryzuje się ona wysoką czułością oraz specyficznością. Pozwala na wykrycie nawet śladowych ilości specyficznych przeciwciał IgE, co umożliwia lekarzowi wczesne wykrycie choroby i wdrożenie leczenia mającego na celu zatrzymanie
tzw. „marszu alergii”.
Testy podają wynik wyrażony ilościowo. Każdy parametr oceniany jest indywidualnie. Wynik podawany jest w międzynarodowej jednostce (kU/l) i przyporządkowany do klasy 0-6 (skala RAST). Testy posiadają certyfikaty jakości IVD-R.
Należy pamiętać, że uzyskany wynik zawsze musi zostać skonsultowany ze specjalistą oraz odniesiony zarówno do historii choroby, jak i do objawów pacjenta. Samo wykrycie swoistych alergenowo przeciwciał IgE wskazuje, że dana osoba jest uczulona, a objawy tego stanu mogą się ujawnić w jakimś momencie, ale też wcale nie muszą.
Przygotowanie do badania:
Pacjent nie musi być na czczo. Na badanie można zgłaszać się cały dzień, w godzinach pracy laboratorium.
- Badanie może być wykonywane w każdym wieku, zarówno niemowlętom jak i osobom starszym.
- Do analizy potrzebna jest niewielka ilość krwi.
- Test nie wymaga specjalnego przygotowania tj. odstawienia leków czy bycia na czczo.
- W przeciwieństwie do testów skórnych, można go wykonać nawet pomimo rozległego zapalenia skóry (np. pokrzywki, wyprysku).
Czas oczekiwania na wynik:
7 dni roboczych
« Wróć do listy terminów