Potas jest najważniejszym kationem wewnątrzkomórkowym organizmu i jednym z najważniejszych elektrolitów.  Reguluje gospodarkę wodną organizmu oraz  utrzymuje równowagę kwasowo-zasadową. Jest aktywatorem wielu enzymów. Odpowiada za prawidłową pracę mięśni pobudzając je do skurczu. Zarówno jego niedobór i jak i nadmiar mogą być przyczyną groźnych dla życia stanów chorobowych, które wymagają szybkiego leczenia. Bogatym źródłem tego pierwiastka są mięso i ryby (zwłaszcza wędzone), kasze, płatki zbożowe, otręby, grzyby świeże i suszone, owoce suszone, owoce surowe (agrest, banany, brzoskwinie, grejpfrut, maliny, melon, morele, porzeczki, śliwki, winogrona, wiśnie), warzywa (ziemianki, bakłażan, bób, brukselka, buraki, kapusta, czosnek, fasola, pomidory, nać pietruszki, szpinak), nasiona roślin strączkowych, kakao, gorzka czekolada. Niedobór potasu (hipokaliemia) objawia się osłabieniem siły mięśniowej, zaparciami, zaburzeniami rytmu serca i pracy nerek, nadpobudliwością nerwową, apatią, zaburzeniami koncentracji, sennością, nadmiernym pragnieniem, nietolerancją zimna. Nadmiar potasu (hiperkaliemia) prowadzi do mrowienia mięśni, zaburzeń równowagi, zawrotów głowy, zwolnienia akcji serca oraz kłopotów z koordynacją ruchową.

Podwyższony poziom potasu (hiperkaliemia) może być spowodowany: nadmiernym spożyciem potasu w suplementach diety, odwodnieniem organizmu, przyjmowaniem leków (leki stosowane w nadciśnieniu tętniczym, inhibitory ACE, blokery receptora angiotensyny, leki immunosupresyjne, przeciwdrobnoustrojowe oraz niesteroidowe leki przeciwzapalne.), zaburzeniami  hormonalnymi, przewlekłymi chorobami nerek, nadmiernym uwalnianiem potasu z komórek (np. w przebiegu rabdomiolizy czy ciężkiej infekcji).
Obniżony poziom potasu (hipokaliemia) może być spowodowana: nadmierną utratą potasu przez przewód pokarmowy (wymioty, biegunka, przetoki) lub nerki (choroby nerek, kwasica metaboliczna, cukrzyca, zaburzenia hormonalne, stosowanie leków moczopędnych). Hipokaliemia może być również spowodowana zbyt małą podażą potasu (nieodpowiednia dieta). Przebywanie w ciepłym klimacie i wzmożona aktywność fizyczna, w wyniku której dochodzi do strat potasu wraz z potem, może także prowadzić do zmniejszenia potasu w surowicy krwi.

 

Przygotowanie do badania:

Pacjent powinien być na czczo, czyli 8-12 godzin po ostatnim posiłku. Na badanie należy zgłosić się po wypoczynku nocnym, w godz. 6:30-10:30 lub według wskazań lekarza.

Czas oczekiwania na wynik:

1 dzień roboczy

 

« Wróć do listy terminów
Newsletter

Newsletter

Zapisz się do Naszej listy kontaktowej, aby raz w tygodniu otrzymywać aktualności z Naszej strony, oraz informacje o najnowszych Promocjach!

Dziękujemy za zapisanie się do Neszego Newslettera!

Pliki cookie

Ta witryna używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą możliwą wygodę użytkowania. Informacje o plikach cookie są przechowywane w przeglądarce użytkownika i spełniają takie funkcje, jak rozpoznawanie użytkownika po jego powrocie na naszą stronę internetową oraz pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które części strony internetowej są dla użytkownika najciekawsze i najbardziej użyteczne.

Wszystkie ustawienia plików cookie można zmienić, przechodząc do zakładek po lewej stronie.