Potas jest najważniejszym kationem wewnątrzkomórkowym organizmu i jednym z najważniejszych elektrolitów. Reguluje gospodarkę wodną organizmu oraz utrzymuje równowagę kwasowo-zasadową. Jest aktywatorem wielu enzymów. Odpowiada za prawidłową pracę mięśni pobudzając je do skurczu. Zarówno jego niedobór i jak i nadmiar mogą być przyczyną groźnych dla życia stanów chorobowych, które wymagają szybkiego leczenia. Bogatym źródłem tego pierwiastka są mięso i ryby (zwłaszcza wędzone), kasze, płatki zbożowe, otręby, grzyby świeże i suszone, owoce suszone, owoce surowe (agrest, banany, brzoskwinie, grejpfrut, maliny, melon, morele, porzeczki, śliwki, winogrona, wiśnie), warzywa (ziemianki, bakłażan, bób, brukselka, buraki, kapusta, czosnek, fasola, pomidory, nać pietruszki, szpinak), nasiona roślin strączkowych, kakao, gorzka czekolada. Niedobór potasu (hipokaliemia) objawia się osłabieniem siły mięśniowej, zaparciami, zaburzeniami rytmu serca i pracy nerek, nadpobudliwością nerwową, apatią, zaburzeniami koncentracji, sennością, nadmiernym pragnieniem, nietolerancją zimna. Nadmiar potasu (hiperkaliemia) prowadzi do mrowienia mięśni, zaburzeń równowagi, zawrotów głowy, zwolnienia akcji serca oraz kłopotów z koordynacją ruchową.
Przygotowanie do badania:
Pacjent powinien być na czczo, czyli 8-12 godzin po ostatnim posiłku. Na badanie należy zgłosić się po wypoczynku nocnym, w godz. 6:30-10:30 lub według wskazań lekarza.
Czas oczekiwania na wynik:
1 dzień roboczy
« Wróć do listy terminów
