Sód w organizmie wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i mięśniowego. Odpowiada za regulację gospodarki wodnej oraz utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej. Ma swój udział w aktywnym wchłanianiu wielu składników odżywczych oraz transporcie glukozy i aminokwasów do komórki. Głównym źródłem sodu jest sól kuchenna i woda mineralna. Niedobór sodu objawia się suchością skóry i błon śluzowych, obniżonym ciśnieniem krwi, bólami głowy, zaburzeniami koncentracji, utratą apetytu, drganiem mięśni, zaburzeniami rytmu serca i kłopotami z pamięcią. Nadmiar sodu przyczynia się do zatrzymania wody w organizmie, co w konsekwencji prowadzi do zwiększenia ciśnienia krwi, obrzęków oraz zwężenia naczyń krwionośnych. Badania naukowe wskazują, że hipernatremia może zwiększać ryzyko rozwoju raka żołądka. Osoby cierpiące na nadciśnienie tętnicze powinny stosować dietę ubogosodową, tzw. DASH.
Podwyższony poziom sodu (hipernatremia) może być spowodowany:nadmierną utratą wody (np. przez pocenie, biegunki, wymioty, gorączkę), niedostatecznym spożyciem wody (np. u osób niezdolnych do picia, z zaburzeniami pragnienia) lub rzadziej nadmierną podażą sodu (np. w diecie, podczas reanimacji). Inne przyczyny obejmują schorzenia nerek (moczówka prosta), zaburzenia hormonalne oraz stosowanie niektórych leków (np. stosowanie diuretyków (leków moczopędnych) w dużych dawkach, bez odpowiedniego uzupełnienia płynów).
Obniżony poziom sodu (hiponatremia) może być spowodowana: nadmierną utratą sodu przez przewód pokarmowy (wymioty, biegunka, przetoki) lub nerki (choroby nerek, stosowanie leków moczopędnych – diuretyków, niedobór mineralokortykosteroidów), niewydolnością serca, zaburzeniami hormonalnymi, stosowaniem diety ubogosodowej, niedoczynnością tarczycy, ciężką hiperglikemią, stosowaniem nietórych leków (np. dożylne podanie mannitolu, podanie dużych objętości tzw. hiperosmolarnych radiologicznych środków kontrastowych stosowanych przy badaniach obrazowych). Przebywanie w ciepłym klimacie i wzmożona aktywność fizyczna, w wyniku której dochodzi do strat sodu wraz z potem, może także prowadzić do zmniejszenia sodu w surowicy krwi.
Przygotowanie do badania:
Pacjent powinien być na czczo, czyli 8-12 godzin po ostatnim posiłku. Na badanie należy zgłosić się po wypoczynku nocnym, w godz. 6:30-10:30 lub według wskazań lekarza.
Czas oczekiwania na wynik:
1 dzień roboczy
Podobne
« Wróć do listy terminów