Nietolerancja pokarmowa (alergia pokarmowa IgG-zależna, alergia utajona, alergia opóźniona) jest reakcją układu immunologicznego na niektóre spożywane przez nas produkty. Najnowsze badania wskazują, że cierpi na nią ponad 45% populacji. W wyniku przewlekłej choroby jelit dochodzi do wzrostu ich przepuszczalności. Konsekwencją jest przenikanie składników pokarmowych przez ścianę jelita do krwi.  Nasz układ immunologiczny uznaje te składniki za szkodliwe i wytwarza przeciwko nim przeciwciała w klasie IgG. Im większa przepuszczalność jelita oraz im większa ilość spożywanego pokarmu, na który nasz organizm reaguje alergicznie, tym więcej zostanie wytworzonych przeciwciał z klasy IgG i tym więcej utworzy się kompleksów immunologicznych. Wytworzone kompleksy immunologiczne odpowiedzialne są za wystąpienie różnego rodzaju dolegliwości, takich jak: 

  • bóle brzucha, wzdęcia, gazy, uczucie przelewania, biegunki bądź zaparcia
  • zespół jelita drażliwego
  • nudności i wymioty
  • przyrost lub utrata masy ciała
  • zmiany skórne (trądzik, łuszczyca, egzema, wysypki, atopowe zapalenie skóry)
  • bóle głowy, uczucie zmęczenia, migreny, apatyczność

Nietolerancja pokarmowa jest trudna do zdiagnozowania,  ze względu na szerokie spektrum niespecyficznych objawów. Różny jest także czas wystąpienia symptomów od momentu spożycia pokarmu – może to być kilka godzin, a nierzadko są to nawet 3 doby. Zmienny jest także czas utrzymywania się objawów nietolerancji pokarmowej– może trwać nawet przez wiele tygodni. Z tego powodu Pacjent nie jest w stanie samodzielnie określić, jakie produkty powodują u niego objawy. Bardzo często zdarza się, że produkcja przeciwciał  sprawia iż, albo istniejąca już wcześniej choroba zapalna zaostrza się, albo dopiero wtedy uwidaczniają się jej objawy.

Nietolerancję pokarmową wiąże się z chorobami przewodu pokarmowego, reumatoidalnym zapaleniem stawów czy chorobami skóry. Wytworzone przeciwciała mogą wzmagać objawy  migreny, ADHD oraz autyzmu. Ponadto mogą one również mieć wpływ na płodność, starzenie się czy znaczny spadek masy ciała z niewyjaśnionych przyczyn.

Badane kategorie żywności:

  • Warzywa
  • Warzywa strączkowe
  • Owoce
  • Nasiona i orzechy
  • Zioła i przyprawy
  • Sałaty

  • Zboża zawierające gluten
  • Zboża bezglutenowe
  • Nabiał i jajka
  • Mięso
  • Ryby i owoce morza
  • Grzyby
  • Inne

Szczegółowy wykaz  pokarmów – plik do pobrania

Kompleksowa diagnostyka z użyciem testów EUROLINE-FOOD wskazuje nie tylko produkty, które należy wyeliminować, ale także te, które są tolerowane. Dobrze tolerowane produkty stanowią podpowiedź, co jeść w przypadku eliminacji poszczególnych produktów – jakie zamienniki mamy do dyspozycji w obrębie tej samej grupy składników. Dzięki temu można wdrożyć dietę, która będzie dobrze zbilansowana i pełnowartościowa.

Należy pamiętać, że uzyskany wynik zawsze musi zostać skonsultowany ze specjalistą oraz odniesiony zarówno do historii choroby, jak i do objawów pacjenta. Zmiana nawyków żywieniowych lub całkowita rezygnacja z jednego lub większej liczby produktów spożywczych zawsze musi być starannie zaplanowane i monitorowana, aby mieć pewność, że podstawowe składniki pokarmowe są dostarczane w wystarczających ilościach.

Test posiada wszelkie wymagane certyfikaty CE IVD – zgodnie z dyrektywą Parlamentu Europejskiego 98/79/EC. Dodatkowo fakt, iż badanie wykonane zostanie w laboratorium diagnostycznym daje pewność, że otrzymujemy wiarygodny wynik, za którym stoją jakość i rzetelność.

 

Przygotowanie do badania: Pacjent nie musi być na czczo. Na badanie można zgłaszać się cały dzień.

Czas oczekiwania na wynik: 5 dni roboczych

« Wróć do listy terminów

Newsletter

Zapisz się do Naszej listy kontaktowej, aby raz w tygodniu otrzymywać aktualności z Naszej strony, oraz informacje o najnowszych Promocjach!

Dziękujemy za zapisanie się do Neszego Newslettera!