Wapń jest integralnym składnikiem organizmu. Wpływa na kurczliwość mięśni, przewodnictwo nerwowe, uwalnianie i działanie hormonów oraz bierze udział w procesie krzepnięcia krwi. Dodatkowo odgrywa szczególną rolę w śródkomórkowym przekazywaniu sygnałów oraz regulacji procesów aktywacji wielu enzymów. Wykazuje działanie przeciwysiękowe, przeciwobrzękowe, przeciwalergiczne i przeciwzapalne. Jest składnikiem budulcowym kości i zębów. W regulacji stężenia tego pierwiastka w organizmie uczestniczą parathormon (PTH), witamina D, kalcytonina, TSH i FT3. Zwiększone zapotrzebowanie na wapń występuje w okresie intensywnego wzrostu dzieci i młodzieży, w ciąży i karmieniu piersią, w trakcie menopauzy oraz w podeszłym wieku. Głównym źródłem tego pierwiastka są mleko i przetwory mleczne, ryby, suszone figi, brokuły, fasola, kalarepa, natka pietruszki, orzechy. Niedobór wapnia objawia się skurczami mięśni, bólami w stawach, mrowieniem i drętwieniem kończyn, zwolnieniem rytmu serca, zaburzeniami snu, łamliwością włosów i paznokci, częstymi złamaniami kości, zawrotami głowy i depresją. Nadmiar wapnia powoduje zaparcia, nudności, brak apetytu, powstawanie kamieni nerkowych, obniżenie wchłaniania cynku i żelaza. Pacjenci w trakcie antybiotykoterapii powinni zaprzestać suplementacji diety tym pierwiastkiem, ponieważ zmniejsza on wchłanianie leku w organizmie.
Przygotowanie do badania:
Pacjent powinien być na czczo, czyli 8-12 godzin po ostatnim posiłku. Na badanie należy zgłosić się po wypoczynku nocnym, w godz. 6:30-10:30 lub według wskazań lekarza.
Czas oczekiwania na wynik:
1 dzień roboczy