Witamina A wykazuje działanie antyoksydacyjne, wpływa na prawidłowy stan skóry oraz odgrywa znaczącą rolę w procesie widzenia. Reguluje pracę gruczołów łojowych oraz leczy schorzenia skórne (trądzik, łuszczycę). Skutkiem niedoboru tej witaminy jest tzw. kurza ślepota (niemożność widzenia po zmroku), łamliwość paznokci i włosów, wysypki skórne. Cennym źródłem witaminy A są: mleko, masło, mięso, ryby morskie, tran, oleje roślinne, sałata, marchew, jarmuż, żółtka jaj, sery, śledzie, brukselka, winogrona, awokado. W wyniku nadmiernego spożywania tej witaminy mogą wystąpić zatrucia przewlekłe, które objawiają się drażliwością, zmniejszonym apetytem i świądem skóry. Dłuższe utrzymywanie się nadmiaru witaminy A skutkuje zmęczeniem, wypadaniem włosów, zaburzeniem pracy wątroby i śledziony, bólami stawowymi i kostnymi, odwapnieniem kości.
Przygotowanie do badania: Pacjent musi być na czczo. Na badanie należy się zgłosić między 7:00 a 10:00 rano
Czas oczekiwania na wynik: 15 dni roboczych
« Wróć do listy terminów