Laboratoryjna diagnostyka alergii pokarmowej
Alergia pokarmowa to nadwrażliwość komórek układu immunologicznego na spożyte produkty lub związki dodawane do żywności, która wzrasta wraz z urozmaiceniem jadłospisu i wzbogacaniem żywności w różne dodatki.
Alergia pokarmowa może wystąpić w każdym wieku, najczęściej jednak ujawnia się u niemowląt i małych dzieci, które następnie stopniowo wyrastają z uczulenia, choć zdarza się, że alergia utrzymuje się przez całe życie. W wielu przypadkach jest pierwszym objawem predyspozycji organizmu do innych chorób alergicznych.
Diagnostyka molekularna alergii pokarmowej pozwala wskazać, czy np. alergia na mleko krowie występuje wyłącznie po spożyciu świeżego i nieprzetworzonego termicznie mleka, czy dotyczy mleka w każdej postaci. Dzięki temu możliwe jest określenie konkretnych zaleceń dietetycznych i tolerancji danego pokarmu, na przykład po obróbce termicznej.
Do charakterystycznych objawów alergii pokarmowej zalicza się:
dolegliwości pokarmowe
wymioty, biegunki, zgaga, zaparcia, odbijanie, mdłości, wzdęcia brzucha, bóle brzucha (w tym kolki)
zespół alergii jamy ustnej
pieczenie i szczypanie w obrębie jamy ustnej, obrzęk warg
atopowe zapalenie skóry
alergiczny nieżyt nosa
alergiczne zapalenie spojówek
atak astmy oskrzelowej
zaburzenia ciśnienia krwi
wstrząs anafilaktyczny
Panele alergiczne do badania alergenowo swoistych IgE
W ofercie Laboratorium MEDICA dostępne są testy wieloalergenowe IgE – Polycheck i Euroimmun. Panele alergiczne pozwalają jednorazowo zbadać IgE dla kilku lub kilkudziesięciu alergenów i komponent aleregenowych – w zależności od panelu. Skład alergenowy paneli pokarmowych stanowi różne kombinacje alergenów pokarmowych spośród owoców, warzyw, orzechów, zbóż, mięs, ryb i owoców morza, przypraw.
Mleko, Białko jaja kurzego, Żółtko jaja, Kazeina, Soja, Ryż, Kakao, Jabłko, Marchew, Mąka mix (mąki ze zbóż: pszenica, żyto, jęczmień, owies)
Orzech laskowy, Orzech ziemny, Orzech włoski, Migdał, Mleko, Białko jaja kurzego, Żółtko jaja kurzego, Kazeina, Ziemniak, Seler, Marchew, Pomidor, Dorsz, Krewetka, Brzoskwinia, Jabłko, Soja, Mąka pszenna, Sezam, Mąka żytnia
Pomidor, Awokado, Banan, Owoce cytrusowe-mix (cytryna, limonka, pomarańcza, mandarynka), Kiwi, Orzech ziemny, Orzech laskowy, Groch, Soja, Seler, Wołowina, Kurczak, Wieprzowina, Małż, Krewetka, Krab, Tuńczyk, Dorsz, Czosnek, Cebula, Drożdże, Sezam, Ryż, Kukurydza, Mąka pszenna, α-laktoalbumina, β-laktoglobulina, Kazeina, Białko jajka kurzego
Białko jaja kurzego, Mleko krowie, Żółtko jaja kurzego, Kazeina, Orzech ziemny, Orzech włoski, Orzech laskowy, Migdał, Kakao, Glutaminian, CCD
Truskawka, Jabłko, Kiwi, Banan, Brzoskwinia, Wiśnia, Oliwka, Morela, Arbuz, Mix cytrusów (grejpfrut, cytryna, pomarańcza, mandarynka), CCD
Pietruszka, Pomidor, Marchewka, Ziemniak, Seler, Papryka, Ogórek, Kukurydza, Sezam, Soja, CCD
Mąka pszenna, Mąka żytnia, Mąka owsiana, Ryż, Wieprzowina, Wołowina, Kurczak, Gluten, Dorsz, Krewetka, CCD
Mleko krowie, Gluten, BSA (surowicza albumina wołowa) Składowe mleka: α-laktoalbumina, β-laktoglobulina, Kazeina
Białko jaja kurzego, Żółtko jaja kurzego, Owoalbumina Gal d2, Owomukoid Gal d1, Konalbumina Gal d3, Lizozym Gal d4
Białka orzeszków ziemnych: rAra h1, rAra h2, rAra h3, rAra h6, rAra h8, rAra h9
Pojedyncze alergenowo swoiste IgE
W Laboratorium MEDICA istnieje możliwość zbadania IgE dla pojedynczych alergenów i komponent alergenowych dla składników pokarmowych oraz przypraw. Badanie wykonywane jest na aparacie Phadia ImmunoCAP firmy Thermo Fisher Scientific.
ALERGENY – ORZECHY
- IgE sp. F17 Orzech laskowy
- IgE sp. F428 Orzech laskowy – komponenta rCor a1
- IgE sp. F425 Orzech laskowy – komponenta rCor a8
- IgE sp. F440 Orzech laskowy – komponenta rCor a9
- IgE sp. F439 Orzech laskowy – komponenta rCor a14
- IgE sp. F13 Orzech ziemny
- IgE sp. F422 Orzech ziemny – komponenta rAra h1
- IgE sp. F423 Orzech ziemny – komponenta rAra h2
- IgE sp. F424 Orzech ziemny – komponenta rAra h3
- IgE sp. F447 Orzech ziemny – komponenta rAra h6
- IgE sp. F427 Orzech ziemny – komponenta rAra h9
- IgE sp. F256 Orzech włoski
- IgE sp. F441 Orzech włoski – komponenta rJug r1
- IgE sp. F442 Orzech włoski – komponenta rJug r3
- IgE sp. F20 Migdały
ALERGENY – OWOCE
- IgE sp. F92 Banan
- IgE sp. F94 Gruszka
- IgE sp. F49 Jabłko
- IgE sp. F434 Jabłko – komponenta rMal d1
- IgE sp. F435 Jabłko – komponenta rMal d3 (LTP)
- IgE sp. F84 Kiwi
- IgE sp. F33 Pomarańcza
- IgE sp. F44 Truskawka
- IgE sp. F259 Winogrona
- IgE sp. F156 Malina
- IgE sp. F302 Mandarynka/klementynka
- IgE sp. F420 Brzoskwinia – komponenta rPru p3
ALERGENY MLECZNE
- IgE sp. F1 Białko jaja kurzego
- IgE sp. F233 Białko jaja kurzego – komponenta nGal d1 (Owomukoid)
- IgE sp. F232 Białko jaja kurzego – komponenta nGal d2 (Owoalbumina)
- IgE sp. F75 Żółtko jaja kurzego
- IgE sp. F2 Mleko krowie
- IgE sp. F76 Mleko krowie – komponenta rBos d4 (α-laktoalbumina)
- IgE sp. F77 Mleko krowie – komponenta rBos d5 (β-laktoglobulina)
- IgE sp. F78 Mleko krowie – komponenta rBos d8 (Kazeina)
- IgE sp. F81 Ser Cheddar
- IgE sp. F82 Ser pleśniowy
ALERGENY MĄCZNE
- IgE sp. F79 Gluten
- IgE sp. F11 Gryka
- IgE sp. F6 Jęczmień
- IgE sp. F8 Kukurydza
- IgE sp. F7 Owies
- IgE sp. F4 Mąka pszenna
- IgE sp. F433 Pszenica – komponenta rTri a14 (LTP)
- IgE sp. F416 Pszenica – komponenta rTri a19
- IgE sp. F9 Ryż
- IgE sp. F14 Soja
- IgE sp. F353 Soja – komponenta nGly m4
- IgE sp. F431 Soja – komponenta nGly m5
- IgE sp. F432 Soja – komponenta nGly m6
- IgE sp. F5 Mąka żytnia
ALERGENY – WARZYWA
- IgE sp. F15 Fasola
- IgE sp. F12 Groch
- IgE sp.F31 Marchew
- IgE sp. F 86 Pietruszka
- IgE sp. F244 Ogórek
- IgE sp. F25 Pomidor
- IgE sp. F85 Seler
- IgE sp. F35 Ziemniak
- IgE sp. F48 Cebula
- IgE sp. F277 Koperek
ALERGENY – MIĘSA I RYBY
- IgE sp. F284 Indyk
- IgE sp. F 83 Kurczak
- IgE sp. F 26 Wieprzowina
- IgE sp. F 27 Wołowina
- IgE sp. F 88 Baranina
- IgE sp. F3 Dorsz
- IgE sp. F426 Dorsz bałtycki – komponenta fGad c1
- IgE sp. F40 Tuńczyk
- IgE sp. F24 Krewetka
- IgE sp. F351 Krewetka – komponenta nPen a1 (Tropomiozyna)
ALERGENY SPOŻYWCZE
- IgE sp. F93 Kakao
- IgE sp. F105 Czekolada
- IgE sp. F221 Kawa
- IgE sp. F403 Drożdże browarnicze
- IgE sp. F89 Gorczyca
- IgE sp. F280 Pieprz czarny
- IgE sp. F10 Sezam
Jak należy przygotować się do badania?
Badania w kierunku alergii pokarmowej można bezpiecznie wykonać dzieciom, dorosłym oraz osobom starszym. Podczas badania nie wprowadza się alergenu do organizmu. Testy nie wymagają przygotowania, nie ma potrzeby odstawienia leków antyhistaminowych oraz innych. Testy pozwalają wykryć bardzo niskie stężenia przeciwciał, co umożliwia lekarzowi wczesne wykrycie choroby i wdrożenie leczenia mającego na celu zatrzymać tzw. „marsz alergii”. Na badanie można zgłaszać się w godzinach pracy laboratorium.
Czas oczekiwania na wynik wynosi od 2 do 10 dni roboczych.