NOWOŚĆ! FOX FOOD XPLORER – Test na nietolerancję pokarmową w kierunku 286 pokarmów

piątek, 18 lst. 2022 |

Nietolerancja pokarmowa, czyli nadwrażliwość pokarmowa IgG-zależna…

Nadwrażliwość pokarmowa IgG-zależna (nadwrażliwość pokarmowa niealergiczna, alergia pokarmowa IgG-zależna), powszechnie nazywana nietolerancją pokarmową,  jest reakcją układu immunologicznego na niektóre spożywane przez nas produkty oraz dodatki do żywności. Szacuje się, że cierpi na nią ponad 45% populacji. Oznacza to, że właściwie co druga osoba może odczuwać dolegliwości spowodowane nietolerancjami pokarmowymi.

Kompleksowa diagnostyka z użyciem testów oferowanych przez nasze laboratorium wskazuje nie tylko produkty, które należy wyeliminować, ale także te, które są tolerowane. Dobrze tolerowane produkty stanowią podpowiedź, co jeść w przypadku eliminacji poszczególnych produktów – jakie zamienniki mamy do dyspozycji w obrębie tej samej grupy składników. Dzięki temu można wdrożyć dietę, która będzie dobrze zbilansowana i pełnowartościowa, a pacjent będzie odczuwał komfort i poprawę stanu swojego zdrowia.

Rola procesu zapalnego w patogenezie nietolerancji pokarmowej IgG-zależnej

Najnowsze badania wskazują, że nietolerancje pokarmowe są wynikiem przewlekłego stanu zapalnego w jelitach, który jest z kolei konsekwencją postępu cywilizacyjnego – codziennie jesteśmy narażeni na różne czynniki środowiskowe, takie jak zanieczyszczenie powietrza, nadmiernie przetworzona żywność oraz wysoki poziom higienizacji i związane z tym zaburzenia w składzie mikroflory jelitowej. Ponadto nadmierny, długotrwały stres, a także nadużywanie leków, alkoholu i używek, przyczynia się do pojawienia się stanów zapalnych w jelitach. W wyniku przewlekłej choroby jelit dochodzi do rozluźnienia połączeń międzykomórkowych enterocytów, a co za tym idzie wzrostu ich przepuszczalności. W konsekwencji zbyt duże, nie do końca strawione cząsteczki pokarmu (mniej lub bardziej swobodnie) przenikają przez ścianę jelita do krwiobiegu. Nasz układ immunologiczny uznaje te składniki za szkodliwe i wytwarza przeciwko nim przeciwciała w klasie IgG, które łączą się z alergenem, tworząc kompleksy immunologiczne. Kompleksy te są usuwane przez układ odpornościowy. Jeśli jednak nagromadzi się ich zbyt dużo, to krążące wraz z krwią kompleksy mogą odkładać się w różnych narządach, wywołując niepożądane objawy dotyczące wielu układów i narządów.

Jakie są objawy nietolerancji pokarmowej IgG-zależnej?

Krążące wraz z krwią kompleksy immunologiczne mogą odkładać się w różnych narządach, dlatego objawy nietolerancji pokarmowych także będą pochodziły z różnych narządów:

 

Jak zdiagnozować nietolerancję pokarmową?

Nietolerancja pokarmowa jest trudna do zdiagnozowania, ponieważ spektrum niespecyficznych objawów jest bardzo szerokie. Ponadto różny jest czas wystąpienia symptomów od momentu spożycia pokarmu – może to być kilka godzin, a nierzadko są to nawet 3 doby. Zmienny jest także czas utrzymywania się objawów nietolerancji pokarmowej – może trwać nawet przez wiele tygodni. Z tego powodu Pacjent nie jest w stanie samodzielnie określić, jakie produkty powodują u niego objawy. Bardzo często zdarza się, że produkcja przeciwciał sprawia iż, albo istniejąca już wcześniej choroba zapalna zaostrza się, albo dopiero wtedy uwidaczniają się jej objawy.

Wykonanie badania zaleca się jeśli…

  • chcesz się dowiedzieć, jakich produktów spożywczych i dodatków do żywności powinieneś unikać, by poczuć się lepiej
  • próbowałeś już różnych sposobów na poprawę Twojego samopoczucia i postawiono Ci wiele diagnoz, ale okazały się one nietrafione, a wdrożone przez Ciebie zalecenia nie przyniosły spodziewanych rezultatów
  • odczuwasz dolegliwości i wykluczyłeś alergię IgE-zależną oraz inne prawdopodobne schorzenia
  • chciałbyś zmienić nawyki żywieniowe na dopasowane do potrzeb Twojego organizmu, ale nie wiesz, od czego zacząć
  • karmisz piersią, a Twoje dziecko ma kolki
  • cierpisz na różne dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego, odczuwasz dyskomfort, masz gazy, wzdęcia, biegunki lub zaparcia
  • zdiagnozowano u Ciebie zespół jelita drażliwego
  • cierpisz na migreny lub przewlekłe bóle głowy, na które nie działają żadne sposoby,  w tym leki przeciwbólowe

Nowoczesne testy w surowicy krwi – FOX FOOD XPLORER 286 pokarmów

Test na nietolerancję pokarmową FOX FOOD XPLORER – 286 pokarmów firmy Macro Array Diagnostics bada stężenie specyficznych przeciwciał klasy IgG (całościowo wszystkich 4 podklas IgG1–IgG4) w kierunku najczęściej spożywanych produktów i dodatków do żywności. Test oparty jest na zgłoszonej do opatentowania technologii nanocząsteczek, na których prezentowane są poszczególne antygeny tworząc makroskopową macierz. W przypadku pozytywnej reakcji następuje wybarwienie prążka odpowiadającego danemu alergenowi, co świadczy o obecności specyficznych przeciwciał IgG. Ocena pasków testowych wykonywana jest za pomocą urządzenia ImageXplorer oraz pomocą oprogramowania analitycznego RAPTOR SERVER firmy MADx. Znajdujące się na wyniku informacje o poziomie przeciwciał mogą świadczyć o braku tolerancji dla niektórych produktów. Przeciwciała wykrywane są indywidualnie dla każdego produktu spożywczego. Test podaje wynik wyrażony ilościowo oraz przyporządkowuje go  do stopnia siły reakcji immunologicznej ( 3-stopniowa skala od 1 do 3). Stopień 3 świadczy o silnej reakcji immunologicznej, stopień 2 wskazuje na średnią reakcję, a stopień 1 oznacza, że przeciwciała pojawiły się tylko w bardzo niewielkich ilościach lub wcale.

FOX FOOD XPLORER 286 pokarmów – badane kategorie żywności

Warzywa

karczoch, rukola, awokado, pędy bambusa, brokuły, brukselka, kapusta, kapar, marchew, kalafior, seler bulwiasty, seler naciowy, brukiew, cykoria, kapusta pekińska, szczypiorek, ogórek, bakłażan, cykoria, koper włoski, czosnek, kapusta zielona, chrzan, kiwano, kalarepa, roszponka, por, liście pokrzywy, oliwa, cebula, pasternak, pak-choi, ziemniak, dynia (piżmowa), dynia (Hokkaido), cykoria sałatowa (radicchio), rzodkiewka, czerwony burak, czerwona kapusta, kalafior zielony (Romanesco), kapusta włoska, szalotka, szpinak, słodki ziemniak, pomidor, rzepa, rukiew wodna, białe szparagi, biała kapusta, dziki czosnek, cukinia

Ryby i owoce morza

uchowiec, dorsz atlantycki, śledź atlantycki, karmazyn, karp, kawior, sercówkowate, omułek jadalny, krab, węgorz, sardela europejska, sardynka europejska, gładzica europejska, dorada, plamiak, morszczuk, homar, makrela, żabnica, rak szlachetny, szczupak północny, krewetka północna, ośmiornica, ostryga, okładniczka, łosoś, przegrzebek, mątwa, krewetki, sola, kalmar, miecznik, rak kolczasty, pstrąg, tuńczyk, turbot, małż Venus

Owoce

jabłko, morela, banan, jeżyna, borówka, wiśnia, żurawina, daktyl, czarny bez, figa, agrest, winogrono, grejpfrut, kiwi, cytryna, limonka, liczi, mango, melon, morwa, nektarynka, pomarańcza, papaja, marakuja, brzoskwinia, gruszka, miechunka, ananas, śliwka, granat, rodzynka, malina, czerwona porzeczka, truskawka, mandarynka, arbuz

Przyprawy

anyż, bazylia, liść laurowy, kminek, kardamon, pieprz kajeński, chili (czerwone), cynamon, goździk, kolendra, kminek, curry, koper, kozieradka, imbir, jałowiec, trawa cytrynowa, majeranek, mięta, gorczyca, gałka muszkatołowa, oregano, papryka, pieprz (czarny/biały/zielony/czerwony/żółty), rozmaryn, szałwia, estragon, tymianek, kurkuma, wanilia

Zboża i nasiona

amarantus, jęczmień, gryka, ciecierzyca, kukurydza, durum, pszenica samopsza, pszenica płaskurka, gluten, nasiona konopi, siemię lniane, nasiona łubinu, słód (jęczmienny), proso, owies, orzeszki piniowe, pszenica polska, mak, nasiona dyni, komosa ryżowa, rzepak, ryż, żyto, sezam, orkisz, słonecznik, pszenica, otręby pszenne, gliadyna pszenna, trawa pszeniczna

Nowa żywność

mleko migdałowe, aloes, aronia, baobab, nasiona chia, chlorella, korzeń mniszka lekarskiego, miłorząb, żeń-szeń, korzeń łopianu, guarana, świerszcz domowy, korzeń maca, mącznica lekarska, szarańcza wędrowna, nori, olej szafranowy, spirulina, tapioka, glony wakame, korzeń yacòn

Jaja i mleko

mleko bawole, maślanka, mleko wielbłądzie, camembert, ser twarogowy, mleko krowie, białko jaja, żółtko jaja, emmental, ser kozi, mleko kozie, gouda, mozzarella, parmezan, jajo przepiórcze, ser owczy, mleko owcze

Mięso

wołowina, mięso z dzika, kurczak, kaczka, mięso kozie, konina, jagnięcina, mięso strusia, wieprzowina, mięso królicze, mięso z jelenia, indyk, cielęcina, sarnina.

Orzechy

migdał, orzech brazylijski, nerkowiec, kokos, mleko kokosowe, orzech laskowy, orzech kola, orzech makadamia, orzech pekan, orzech pistacjowy, kasztan jadalny, orzech tygrysi, orzech włoski

Kawa i herbata

rumianek, kakao, kawa, hibiskus, jaśmin, moringa, mięta pieprzowa, herbata (czarna), herbata (zielona)

Rośliny strączkowe

fasola zielona, soczewica, fasola Mung, groszek, orzeszki ziemne, soja, groszek cukrowy, owoc tamaryndowca, fasola biała

Grzyby jadalne

borowik szlachetny, kurka, grzyb enoki, pieczarka francuska, boczniak ostrygowaty, pieczarka biała

Inne

agar, kropidlak czarny, drożdże piekarskie, drożdże piwne, kwiat bzu czarnego, miód, chmiel, m-transglutaminaza (klej mięsny), cukier trzcinowy, krzyżowo reagujące wskaźniki węglowodanowe

Newsletter

Newsletter

Zapisz się do Naszej listy kontaktowej, aby raz w tygodniu otrzymywać aktualności z Naszej strony, oraz informacje o najnowszych Promocjach!

Dziękujemy za zapisanie się do Neszego Newslettera!