NOWOŚĆ! Panel Rekombinanty orzech firmy POLYCHECK dostępny w Laboratorium MEDICA

środa, 06 kw. 2022 |

Panel Rekombinanty orzechy firmy POLYCHECK

Orzechy arachidowe (Arachis hypogaea), zwane inaczej fistaszkami lub orzechami ziemnymi, są jednym z najsilniejszych alergenów pokarmowych. Nawet niewielka ilość orzeszków arachidowych może przyczynić się do wstrząsu anafilaktycznego, a nawet zgonu. Mogą być spożywane w postaci masła orzechowego, całych ziaren lub słodyczy i innych pokarmów zawierających orzeszki. Ponadto używane są one do produkcji oleju arachidowego, który jest składnikiem wielu preparatów witaminy D3 i odżywek niemowlęcych. Do wystąpienia rekacji alergicznych może dojść po kontakcie z zanieczyszczonymi przez orzechy rękami, przez bezpośrednie zjedzenie lub zainhalowanie orzeszków ziemnych lub produktów spożywczych zawierających w swoim składzie orzeszki. Udokumentowano również przypadki wystąpienia ciężkiego wstrząsu anafilaktycznego u pacjentów pocałowanych przez osoby, które właśnie zjadły fistaszki.

Panel Rekombinanty orzech został stworzony do diagnostyki z krwi alergii pokarmowej na białka zawarte w orzeszkach ziemnych

W skład panelu wchodzą pojedyncze oczyszczone komponenty alergenów dla orzeszków ziemnych:

  • uczulenie na: Ara h1, Ara h2, Ara h3, Ara h6, Ara h8, Ara h9 – może być związane z wysokim ryzykiem silnych reakcji alergicznych np. anafilaksji po spożyciu nawet śladowych ilości orzeszków ziemnych.

Ara h 1

Ara h 1  jest alergenem należącym do rodziny białek zapasowych (7S globuliny). Stanowi główny marker pierwotnego uczulenia związanego z ciężkimi reakcjami alergicznymi w przypadku spożycia pokarmów zawierających orzechy arachidowe, nawet w niewielkich ilościach. Białko jest odporne na wysoką temperaturę oraz działanie enzymów trawiennych. Ponadto prażenie fistaszków zwiększa alergenność Ara h 1, zaś gotowanie nieznacznie ją zmniejsza.

Ara h 1 jest nośnikiem reagujących krzyżowo determinant węglowodanowych (CCD). Obecność CCD w cząsteczce alergenów może prowadzić do syntezy przeciwciał IgE anty-CCD. W konsekwencji istnieje możliwość uzyskania wyników fałszywie dodatnich na alergeny zawierające CCD. U pacjentów uczulonych na orzechy arachidowe, z wysokim poziomem przeciwciał anty-CCD, dodatnie wyniki testów z alergenami źródłowymi zawierającymi CCD (bez oznaczenia sIgE w stosunku do poszczególnych komponent alergenowych) są częstym źródłem pomyłek diagnostycznych.

Pomiędzy alergenami Ara h 1, Ara h 2 i Ara h 3 występuje wysoka reaktywność krzyżowa, mimo, iż należą one do różnych rodzin białkowych.

Uczulenie na Ara h 1 stwierdzono u ok. 36% pacjentów z alergią na orzech arachidowe. W interpretacji wyniku badania opartego o ekstrakty orzecha arachidowego należy uwzględnić możliwość współistnienia i wpływu na końcowy wynik uczulenia na trawy – Phl p 1 (nośnik CCD).

 

Ara h 2

Ara h 2  jest alergenem należącym do rodziny białek zapasowych (2S albuminy). Stanowi główny marker pierwotnego uczulenia związanego z ciężkimi reakcjami alergicznymi w przypadku spożycia pokarmów zawierających orzechy arachidowe, nawet w niewielkich ilościach. Białko jest odporne na wysoką temperaturę oraz działanie enzymów trawiennych. Ponadto prażenie fistaszków zwiększa alergenność Ara h 2, zaś gotowanie nieznacznie ją zmniejsza.

Liczne badania naukowe wskazują Ara h 2 jako marker o największej czułości, swoistości i wartości predykcyjnej w diagnostyce i monitorowaniu objawów alergii na orzechy arachidowe. Pomiędzy alergenami Ara h 1, Ara h 2 i Ara h 3 występuje wysoka reaktywność krzyżowa, mimo, iż należą one do różnych rodzin białkowych.

Uczulenie na Ara h 2 stwierdzono u ok. 43% pacjentów z alergią na orzech arachidowe.

 

Ara h 3

Ara h 3  jest alergenem należącym do rodziny białek zapasowych (11S globuliny). Stanowi główny marker pierwotnego uczulenia związanego z ciężkimi reakcjami alergicznymi w przypadku spożycia pokarmów zawierających orzechy arachidowe, nawet w niewielkich ilościach. Białko jest odporne na wysoką temperaturę oraz działanie enzymów trawiennych.

Pomiędzy alergenami Ara h 1, Ara h 2 i Ara h 3 występuje wysoka reaktywność krzyżowa, mimo, iż należą one do różnych rodzin białkowych.

Uczulenie na Ara h 3 stwierdzono u ok. 22% pacjentów z alergią na orzech arachidowe.

 

Ara h 6

Ara h 6 jest alergenem należącym do rodziny białek zapasowych (2S albuminy). Związane jest z ciężkimi reakcjami alergicznymi w przypadku spożycia pokarmów zawierających orzechy arachidowe, nawet w niewielkich ilościach. Białko jest odporne na wysoką temperaturę oraz działanie enzymów trawiennych. Uczulenie na Ara h 6 stwierdzono u ok. 36% pacjentów z alergią na orzech arachidowe.

Ara h 8

Ara h 8  jest alergenem należącym do rodziny białek PR-10. Wykazuje dużą reaktywność krzyżową w stosunku do głównego alergenu pyłku brzozy – Bet v 1. Jest odpowiedzialny za objawy zespołu pyłkowo-pokarmowego po spożyciu fistaszków. Białko jest wrażliwe na wysoką temperaturę oraz działanie enzymów trawiennych. Uczulenie na Ara h 8 stwierdzono u ok. 36% pacjentów z alergią na orzech arachidowe. W interpretacji wyniku badania opartego o ekstrakty orzecha arachidowego należy uwzględnić możliwość współistnienia i wpływu na końcowy wynik uczulenia na pyłek bylicy – Bet v 1.

Ara h 9

Ara h 9  jest alergenem należącym do rodziny białek przenoszących lipidy (nsLTP). Charakteryzuje się odpornością na działanie temperatury i enzymów trawiennych. Objawy alergii mogą być ograniczone do jamy ustnej, ale zdarzają się przypadki rekacji uogólnionych, a nawet rekacji anafilaktycznych. U pacjentów z nadwrażliwością na Ara h 9 mogą wystąpić objawy systemowe po spożyciu pokarmów zawierających alergeny należące do rodziny białek nsLTP, np. orzechów laskowych, brzoskwini, selera, pomidora, jabłka, kiwi, soczewicy, pszenicy. Uczulenie na Ara h 9 stwierdzono u ok. 48% pacjentów z alergią na orzech arachidowe. Alergenem pierwotnie uczulającym rejonie Morza Śródziemnego jest zwykle Pru p 3 brzoskwini, a w naszej strefie klimatycznej – Art v 3 pyłku bylicy.

Jak należy przygotować się do badania?

 

Badania w kierunku alergii na orzeszki ziemne można bezpiecznie wykonać dzieciom, dorosłym oraz osobom starszym. Podczas badania nie wprowadza się alergenu do organizmu. Testy nie wymagają przygotowania, nie ma potrzeby odstawienia leków antyhistaminowych oraz innych. Testy pozwalają wykryć bardzo niskie stężenia przeciwciał, co umożliwia lekarzowi wczesne wykrycie choroby i wdrożenie leczenia mającego na celu zatrzymać tzw. „marsz alergii”. Na badanie można zgłaszać się w godzinach pracy laboratorium. 

 

Czas oczekiwania na wynik wynosi 2 dni robocze.

 

Newsletter

Newsletter

Zapisz się do Naszej listy kontaktowej, aby raz w tygodniu otrzymywać aktualności z Naszej strony, oraz informacje o najnowszych Promocjach!

Dziękujemy za zapisanie się do Neszego Newslettera!