Okres jesienno-zimowy to czas, w którym nasza dieta jest dużo uboższa w witaminy i minerały, dlatego wraz z końcem zimy możemy odczuwać dokuczliwe skutki ich niedoboru:
- nagłe ataki zmęczenia
- osłabienie siły mięśniowej
- rozdrażnienie
- skurcze mięśni
- spadek odporności
- problemy ze skórą
- łamliwość paznokci
- wypadanie włosów
Niedobry witaminowe najlepiej jest uzupełniać w sposób naturalny lub w razie potrzeby w postaci preparatów farmaceutycznych. Witając wiosnę powinniśmy zadbać by nasza dieta była obfita w warzywa, owoce, kasze i produkty pełnoziarniste – to one są doskonałym źródłem składników, których organizmowi brakuje po okresie jesienno-zimowym.
Przed zmianą nawyków żywieniowych oraz rozpoczęciem suplementacji diety warto sprawdzić poziom witamin i minerałów, w celu określenia z jak głębokim niedoborem mamy do czynienia – od tego bowiem zależy dawka suplementu, która będzie potrzebna do osiągnięcia i utrzymania odpowiedniego poziomu poszczególnych witamin i minerałów, bez wystąpienia efektu działania toksycznego i skutków ubocznych.
Świadome kształtowanie nawyków żywieniowych tak, aby nasza dieta dostarczała najważniejsze witaminy to recepta nie tylko na długotrwałe zdrowie, ale także na dobre samopoczucie fizyczne i psychiczne.
Witaminy i minerały jakie warto sprawdzić by witać wiosnę w witalności, a nie ospałości
WITAMINA
D3
Witamina D wykazuje wielokierunkowe działanie w organizmie. Odgrywa istotną rolę w chorobach szkieletowych, w zapobieganiu chorobom układu sercowo-naczyniowego, chorobom autoimmunologicznym, nowotworom, a także niektórym chorobom psychicznym. Reguluje gospodarkę wapniowo-fosforanową oraz cykl odnowy biologicznej naskórka. Odgrywa ona kluczową rolę w aktywacji naszej odpowiedzi immunologicznej.
WITAMINA
B12
Główną rolą witaminy B12 w organizmie jest jej udział w procesie wytwarzania krwinek czerwonych w szpiku. Ponadto razem z kwasem foliowym i witaminą B6 obniża stężenie homocysteiny. Jest potrzebna do procesów wzrostu organizmu, podziałów komórkowych i produkcji mieliny w osłonkach nerwowych. Uczestniczy w metabolizmie kwasów nukleinowych, białek, tłuszczów i węglowodanów.
KWAS
FOLIOWY
Kwas foliowy jest witaminą o wielokierunkowym działaniu biologicznym. Bierze udział m.in. w powstawaniu kwasu nukleinowego, metabolizmie niektórych aminokwasów, obniżaniu poziomu homocysteiny, prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego. Pełni istotną rolę w tkankach, w których zachodzą intensywne podziały komórkowe (tkankach płodu, w układzie krwiotwórczym, nabłonku przewodu pokarmowego).
WITAMINA
A+E
Witamina A wykazuje działanie antyoksydacyjne, wpływa na prawidłowy stan skóry oraz odgrywa znaczącą rolę w procesie widzenia. Reguluje pracę gruczołów łojowych oraz leczy schorzenia skórne (trądzik, łuszczycę). Witamina E jest antyoksydantem. Ma udział w transporcie składników odżywczych do komórek organizmu, wzmacnia ścianę naczyń krwionośnych, a także chroni krwinki czerwone przed przedwczesnym rozpadem.
WITAMINA
C
Witamina C jest antyoksydantem. Zapobiega występowaniu stresu oksydacyjnego manifestującego się przewlekłymi stanami chorobowymi takimi jak nowotwory, choroby sercowo-naczyniowe, choroby neurodegeneracyjne. Odpowiada za prawidłowy rozwój chrząstki, kości, zębów, przyspieszenie gojenia się ran oraz zwiększenie odporności organizmu.
CYNK
Cynk jest aktywatorem wielu enzymów, uczestniczy w przemianach metabolicznych, eliminuje wolne rodniki. Wpływa na płodność oraz prawidłowe funkcjonowanie skóry i błon śluzowych.
MAGNEZ
Magnez warunkuje dostawę energii do tkanek i komórek organizmu. Korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego. Poprawia pamięć i koncentrację.