Profil badań „Dieta pod kontrolą” - Rabat 30%
732,60 PLNPRÓBY WĄTROBOWE: Bilirubina całkowita + AST + ALT + GGTP + ALP
PROFIL LIPIDOWY: Cholesterol całkowity, Cholesterol HDL, Cholesterol non-HDL, Cholesterol LDL, Trójglicerydy, Wskaźnik aterogenności
WITAMINY: Witamina B12 + Kwas Foliowy + Witamina D3
MAKRO- I MIKROELEMENTY: Wapń całkowity, Fosfor, Cynk, Magnez, Sód, Potas
Promocja obowiązuje w dniach 01.01.2025 r. – 28.02.2025 r.
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 732.60 PLN
Prawidłowa i odpowiednio zbilansowana dieta ma istoty wpływ na nasze zdrowie, samopoczucie i odporność organizmu. Dlatego tak ważne jest by to, co znajduje się na naszym talerzu dostarczało organizmowi wszystkich substancji odżywczych, witamin i składników mineralnych niezbędnych do jego prawidłowego funkcjonowania.
Współczesny styl życia sprzyja sięganiu po przetworzoną żywność, jak dania typu fast food, instant, light czy bogate w cukier lub utwardzone tłuszcze trans. Ponadto od wielu lat pojawiają się kolejne trendy propagujące stosowanie mniej lub bardziej restrykcyjnych diet alternatywnych, które polegają na eliminacji lub ograniczeniu wybranych produktów oraz rezygnacji z niektórych sposobów przygotowywania żywności do spożycia (np. dieta ketogeniczna, kopenhaska, wegańska, wegetariańska, Kwaśniewskiego, Dukana, Atkinsa, itp.).
W okresie zmiany diety w organizmie mogą zajść znaczące zmiany, nie tylko pozytywne jak utrata wagi czy poprawa muskulatury, ale i negatywne – szkodliwe dla zdrowia. Długotrwałe niezdrowe odżywianie czy przejście na dietę redukcyjną bez konsultacji ze specjalistą, może skutkować poważnymi problemami z pokrywaniem zapotrzebowania organizmu na białko, niektóre witaminy i składniki mineralne oraz zaburzeniami hormonalnymi czy anemią.
PAKIET BADAŃ „DIETA POD KONTROLĄ” – JAKIE BADANIA WCHODZĄ W SKŁAD PAKIETU?
Bez względu na to, czy dopiero rozpoczynasz swoją dietetyczną podróż, czy szukasz potwierdzenia postępów, kompleksowy pakiet badań laboratoryjnych dostarcza wnikliwych informacji dotyczących kluczowych parametrów metabolicznych, gospodarki lipidowej oraz stanu minerałów i witamin w organizmie. Wyniki badań pozwolą Ci rozpoznać ewentualne problemy zdrowotne na wczesnym etapie, odpowiednio zmodyfikować i zbilansować swoją dietę oraz dobrać suplementację właściwą do indywidualnych potrzeb Twojego organizmu.
OCENA METABOLIZMU I ODŻYWIENIA ORGANIZMU:
Morfologia 6 DIFF
Morfologia to jedno z podstawowych badań diagnostycznych, które ocenia skład komórkowy krwi (liczba czerwonych krwinek, białych krwinek i płytek krwi), a także inne parametry, takie jak hematokryt czy hemoglobina. Badanie to dostarcza nam wiele istotnych informacji na temat odporności, stanów zapalnych, chorób przewlekłych oraz możliwych niedoborów witamin i minerałów będących przyczyną anemii.
Białko całkowite + Albuminy
Białko całkowite jest badaniem, które pozwala na ocenę stężania wszystkich białek znajdujących się we krwi. Zależy głównie od równowagi między syntezą (anabolizm) i degradacją (katabolizm) dwóch głównych frakcji białkowych, stanowiących ważny element budulcowy wszystkich komórek i tkanek organizmu: albuminy i globulin. Poziom białka całkowitego i albuminy pozwala ocenić stan odżywienia pacjenta.
Próby wątrobowe: Bilirubina + AST + ALT + GGTP + ALP
Wątroba to jeden z ważniejszych narządów wewnętrznych organizmu. Odgrywa kluczową rolę w wielu procesach życiowych, takich jak: przemiany tłuszczów, cukrów, białek, hormonów i innych substancji trafiających do przewodu pokarmowego. Stanowi magazyn dla witamin oraz żelaza. Oczyszcza naszą krew z toksyn, neutralizuje szkodliwe substancje, rozkłada leki, zużyte krwinki i produkuje czynniki krzepnięcia krwi.
Profil lipidowy Cholesterol całkowity + HDL + LDL + non-HDL + Trójglicerydy
Cholesterol jest składnikiem budulcowym błon komórkowych wszystkich tkanek i narządów organizmu. Stężenie cholesterolu w surowicy jest wypadkową metabolizmu lipoprotein, syntezy tkankowej oraz zawartości w spożywanych produktach. Lipidogram pozwala ilościowo ocenić poszczególne frakcje cholesterolu i trójglicerydów.
Insulinooporność: Glukoza + Insulina + HOMA-IR
Insulinooporność nie jest chorobą samą w sobie, lecz zaburzeniem metabolicznym, które w konsekwencji prowadzi do stanu przedcukrzycowego oraz cukrzycy. Najbardziej powszechną i uznawaną na całym świecie metodą oceny wrażliwości na insulinę jest wskaźnik HOMA-IR, który oblicza się według wzoru matematycznego na podstawie stężenia glukozy i insuliny na czczo we krwi pacjenta.
Diagnostyka tarczycy: TSH +FT3+ FT4 + anty-TPO + anty-TG
Podstawową funkcją tarczycy jest produkcja i wydzielanie do krwioobiegu hormonów, które są niezbędne dla zachowania dobrego zdrowia i kondycji naszego organizmu. Dysfunkcja hormonalna tarczycy może prowadzić do rozmaitych zaburzeń metabolicznych. Nieleczone zaburzenia pracy tarczycy mogą prowadzić do poważnych powikłań zdrowotnych. Badanie poziomu p/ciał anty-TPO i anty-TG zaliczane jest do najczulszego testu wykrywającego autoimmunologiczne choroby tarczycy.
WITAMINY:
Witamina B12 + Kwas foliowy + Witamina D3
Witamina B12 i Kwas foliowy są związkami, które obniżają stężenie homocysteiny, a ich niedobór w organizmie człowieka powoduje istotne zaburzenia hematologiczne i neurologiczne. Witamina D3 wykazuje wielokierunkowe działanie w organizmie – odgrywa istotną rolę w chorobach szkieletowych, w zapobieganiu chorobom układu sercowo-naczyniowego, chorobom autoimmunologicznym, nowotworom, a także niektórym chorobom psychicznym. Ponadto reguluje gospodarkę wapniowo-fosforanową oraz cykl odnowy biologicznej naskórka.
GOSPODARKA ŻELAZA:
Ferrytyna + Żelazo
Ferrytyna jest białkiem magazynującym żelazo w organizmie. Białko to jest uważane za najlepszy parametr oceniający stany niedoborowe żelaza. Ponadto pierwiastek ten jest istotny dla prawidłowego funkcjonowania enzymów oraz procesów metabolicznych, w tym produkcji energii. Produkty pochodzenia zwierzęcego dostarczają organizmowi żelaza hemowego, które jest zdecydowanie lepiej przyswajalne niż żelazo niehemowe pochodzące z produktów roślinnych. Ponadto dieta bogata w błonnik może utrudniać przyswajanie tego pierwiastka.
MAKRO I MIKROELEMENTY:
Magnez + Wapń + Fosfor + Cynk + Sód + Potas
Te mikro i makroelementy znacząco wpływają na prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu. Są aktywatorami wielu enzymów, uczestniczą w przemianach metabolicznych, eliminują wolne rodniki, wpływają na płodność oraz prawidłowe funkcjonowanie skóry i błon śluzowych, uczestniczą w mineralizacji kośćca, regulują gospodarkę wodną organizmu, utrzymują równowagę kwasowo-zasadową i pH organizmu oraz wpływają na pracę układu mięśniowego, przewodzenie impulsów nerwowych, utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi. U osób stosujących diety alternatywne, może dojść do upośledzenia funkcji poszczególnych makro i mikroelementów w organizmie, co może prowadzić do rozwoju różnych chorób. Należy również pamiętać, że przyswajalność niektórych pierwiastków jest zależna nie tylko od ich zawartości w pożywieniu, ale także od spożycia ich w połączeniu z białkiem zwierzęcym, a nie z roślinnym.
JAK NALEŻY PRZYGOTOWAĆ SIĘ DO BADANIA?
W celu zapewnienia poprawności badania i wiarygodnego wyniku, wybierając się na badania laboratoryjne, należy się do nich odpowiednio przygotować.
- Pacjent powinien być co najmniej 10-12 godzin po spożyciu ostatniego posiłku.
- Nie należy pić kawy, wody smakowej, soków.
- Nie należy spożywać posiłków, przekąsek, warzyw i owoców, cukierków odświeżających oddech, żuć gumy, palić papierosów.
- Zaleca się aby na ok. 30 min. przed pobraniem krwi wypić szklankę wody.
- Zaleca się pobieranie krwi w godzinach rannych miedzy 6:30 a 11:00.
- Pacjent przed pobraniem krwi powinien być w spoczynku 15 min.
- Na kilka dni przed planowanym badaniem należy zachować stałą, dotychczas stosowaną dietę oraz unikać spożywania alkoholu.
- Na wyniki badania mogą wpływać zażywane leki, zioła, suplementy diety lub inne środki farmakologiczne, dlatego, jeśli pacjent je przyjmuje, w dniu badania należy je zażyć po pobraniu krwi (chyba, że lekarz zaleci inaczej).
- Na 48 godzin przed badaniem należy unikać nadmiernego wysiłku fizycznego oraz stresu.