Witaminowy zawrót głowy! Specjalny profil badań!

niedziela, 21 lip 2024 |

Właściwy sposób odżywiania ma istoty wpływ na nasze zdrowie, samopoczucie i odporność organizmu. Dlatego tak ważne jest by to, co znajduje się na naszym talerzu dostarczało organizmowi wszystkich składników odżywczych oraz substancji mineralnych niezbędnych do jego prawidłowego funkcjonowania.

Współczesny styl życia sprzyja sięganiu po przetworzoną żywność, jak dania typu fast food, instant, light czy bogate w  cukier lub utwardzone tłuszcze trans. Ponadto od wielu lat pojawiają się kolejne trendy propagujące stosowanie mniej lub bardziej restrykcyjnych diet alternatywnych.

Niestety długotrwałe niezdrowe odżywianie czy przejście na dietę redukcyjną bez konsultacji ze specjalistą, może skutkować poważnymi problemami z pokrywaniem zapotrzebowania organizmu na niektóre witaminy i składniki mineralne.

Zarówno niedobór, jak i nadmiar witamin i minerałów jest szkodliwy dla naszego zdrowia

p

Przed zmianą nawyków żywieniowych oraz rozpoczęciem suplementacji diety warto sprawdzić poziom witamin i minerałów, w celu określenia z jak głębokim niedoborem mamy do czynienia – od tego bowiem zależy dawka suplementu, która będzie potrzebna do osiągnięcia i utrzymania odpowiedniego poziomu poszczególnych witamin i minerałów, bez wystąpienia efektu działania toksycznego i skutków ubocznych. 

Kontrola poziomu witamin i minerałów w organizmie jest szczególnie rekomendowana:

  • kobietom w ciąży lub planującym ciążę,
  • osobom z chorobami przewodu pokarmowego,
  • osobom z chorobami przewlekłymi,
  • osobom na diecie eliminacyjnej,
  • osobom, które pragną utrzymać długotrwałe zdrowie i wzmocnić swoją odporność.

Pakiet witaminowy zawrót głowy

Badania zawarte w pakiecie pozwolą Ci rozpoznać ewentualne problemy zdrowotne na wczesnym etapie, odpowiednio zmodyfikować i zbilansować swoją dietę oraz dobrać suplementację właściwą do potrzeb Twojego organizmu.

MORFOLOGIA

Jest badaniem diagnostycznym, który służy do jakościowej i ilościowej oceny składu krwi, m.in. liczby białych i czerwonych krwinek oraz stężenia hemoglobiny. Badanie to dostarcza nam wiele istotnych informacji na temat odporności, chorób przewlekłych oraz możliwych niedoborów witamin i minerałów będących przyczyną anemii.

FERRYTYNA

Ferrytyna jest białkiem magazynującym żelazo w organizmie. Jej stężenie odzwierciedla zapasy tego pierwiastka w ustroju. Białko to jest uważane za najlepszy parametr oceniający stany niedoborowe żelaza, ponieważ redukcja poziomu żelaza jest jedynym stanem, który skutkuje obniżeniem stężenia ferrytyny.

WITAMINY

WITAMINA D3

Witamina D odgrywa istotną rolę rolę w aktywacji naszej odpowiedzi immunologicznej, w zapobieganiu chorobom układu sercowo-naczyniowego, chorobom autoimmunologicznym, nowotworom. Reguluje gospodarkę wapniowo-fosforanową oraz cykl odnowy biologicznej naskórka.

WITAMINA B12

Główną rolą witaminy B12 w organizmie jest jej udział w procesie wytwarzania krwinek czerwonych w szpiku. Obniża stężenie homocysteiny. Jest potrzebna do procesów wzrostu organizmu, podziałów komórkowych
i produkcji mieliny w osłonkach nerwowych. 

KWAS FOLIOWY

Kwas foliowy jest witaminą o wielokierunkowym działaniu biologicznym. Bierze udział m.in. w powstawaniu kwasu nukleinowego, metabolizmie niektórych aminokwasów, obniżaniu poziomu homocysteiny,  prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego.  Pełni istotną rolę w tkankach, w których zachodzą intensywne podziały komórkowe.

MINERAŁY

ŻELAZO

Żelazo odgrywa zasadniczą rolę w procesie tworzenia krwinek czerwonych. Bierze udział w syntezie DNA oraz w zwalczaniu bakterii i wirusów za pośrednictwem układu immunologicznego. 

WAPŃ

Wapń jest integralnym składnikiem organizmu. Wpływa na kurczliwość mięśni, przewodnictwo nerwowe, uwalnianie i działanie hormonów oraz bierze udział w procesie krzepnięcia krwi. Odgrywa znaczącą rolę w procesie mineralizacji kości i kształtowania masy kostnej.

FOSFOR

Fosfor wchodzi w skład kwasów nukleinowych DNA i RNA. Jest składnikiem budulcowym kości i zębów, a także fosfolipidów błon komórkowych. Uczestniczy w przewodzeniu bodźców nerwowych. Odgrywa znaczącą rolę w wytwarzaniu i dostarczaniu energii dla przemian metabolicznych. 

MAGNEZ

Magnez warunkuje dostawę  energii do tkanek i komórek organizmu. Korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego. Poprawia pamięć i koncentrację. 

CYNK

Cynk jest aktywatorem wielu enzymów, uczestniczy w przemianach metabolicznych, eliminuje wolne rodniki. Wpływa na płodność oraz prawidłowe funkcjonowanie skóry i błon śluzowych. 

Jak należy przygotować się do badania?

Na badanie należy zgłosić się w godz:6:30-10:30.

  • Prawidłowe przygotowanie do badania ma bardzo istotny wpływ na uzyskane wyniki.
  • Pacjent powinien być co najmniej 10-12 godzin po spożyciu ostatniego posiłku.
  • Nie należy pić kawy, wody smakowej, soków.
  • Nie należy spożywać posiłków, przekąsek, warzyw i owoców, cukierków odświeżających oddech, żuć gumy, palić papierosów.
  • Zaleca się aby dzieci i osoby starsze na ok. 30 min. przed pobraniem krwi wypiły szklankę wody. W okresie letnim zalecenie to dotyczy wszystkich pacjentów.
  • Zaleca się pobieranie krwi w godzinach rannych miedzy 6:30 a 10:30
  • Pacjent przed pobraniem krwi powinien być w spoczynku 15 min.
  • Na kilka dni przed planowanym badaniem należy zachować stałą, dotychczas stosowaną dietę oraz unikać spożywania alkoholu.
  • Na wyniki badania mogą wpływać zażywane leki, zioła, suplementy diety lub inne środki farmakologiczne, dlatego, jeśli pacjent je przyjmuje, w dniu badania należy je zażyć po pobraniu krwi (chyba, że lekarz zaleci inaczej).
  • Na 48 godzin przed badaniem należy unikać nadmiernego wysiłku fizycznego oraz stresu.

Czas oczekiwania na wyniki wynosi 1 dzień roboczy

Newsletter

Newsletter

Zapisz się do Naszej listy kontaktowej, aby raz w tygodniu otrzymywać aktualności z Naszej strony, oraz informacje o najnowszych Promocjach!

Dziękujemy za zapisanie się do Neszego Newslettera!

Pliki cookie

Ta witryna używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą możliwą wygodę użytkowania. Informacje o plikach cookie są przechowywane w przeglądarce użytkownika i spełniają takie funkcje, jak rozpoznawanie użytkownika po jego powrocie na naszą stronę internetową oraz pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które części strony internetowej są dla użytkownika najciekawsze i najbardziej użyteczne.

Wszystkie ustawienia plików cookie można zmienić, przechodząc do zakładek po lewej stronie.