Skorupiaki są bogatym źródłem białek i kwasów tłuszczowych omega-3. Wraz ze wzrostem zainteresowania owocami morza wrasta liczba osób reagujących alergicznie na skorupiaki. Nadwrażliwość na skorupiaki dotyczy ok. 2% populacji światowej i ma jeden z najwyższych wskaźników anafilaksji wywołanej przez żywność (w szczególności dotyczy to alergii na krewetki)

Pen a1

Pen a1 jest alergenem głównym krewetki, należącym do tropomiozyn. Białko to jest odporne na obróbkę termiczną oraz enzymy trawienne. Tropomiozyna jest panalergenem, który występuje w ciele krabów, homarów, ośmiornic, małży, kalmarów, tilapii, ślimaków, nicieni Anisakis. Homologia sekwencji aminokwasów pomiędzy poszczególnymi tropomiozynami sięga ok. 95-100%.

Ok. 15% pacjentów nadwrażliwością na roztocze kurzu domowego wytwarza przeciwciała przeciwko Der p10 – tropomiozynie. Alergen ten wykazuje dużą reaktywność krzyżową z tropomiozyną owoców morza. Chorzy uczuleni na Der p10 po zjedzeniu skorupiaków są narażeni na wystąpienie zagrażających życiu reakcji anafilaktycznych.

Uczulenie na Pen a1 stwierdzono u ok. 62% pacjentów z alergią na krewetkę. 

Badanie wykonywane jest na aparacie Phadia ImmunoCAP firmy Thermo Fisher Scientific. Test pozwala wykryć bardzo niskie stężenia przeciwciał, co umożliwia lekarzowi wczesne wykrycie choroby i wdrożenia leczenia mającego na celu zatrzymać tzw. „marsz alergii”. Wynik podawany jest w międzynarodowej jednostce (kU/l), przyporządkowany do klasy od 0-6 (skala RAST).

 

Przygotowanie do badania:

Pacjent nie musi być na czczo. Na badanie można zgłaszać się cały dzień, w godzinach pracy laboratorium.

  • Badanie może być wykonywane w każdym wieku, zarówno niemowlętom jak i osobom starszym.
  • Do analizy potrzebna jest niewielka ilość krwi.
  • Test nie wymaga specjalnego przygotowania tj. odstawienia leków czy bycia na czczo.
  • W przeciwieństwie do testów skórnych, można go wykonać nawet pomimo rozległego zapalenia skóry (np. pokrzywki, wyprysku).

Czas oczekiwania na wynik:

10 dni roboczych

 

« Wróć do listy terminów
Newsletter

Newsletter

Zapisz się do Naszej listy kontaktowej, aby raz w tygodniu otrzymywać aktualności z Naszej strony, oraz informacje o najnowszych Promocjach!

Dziękujemy za zapisanie się do Neszego Newslettera!

Pliki cookie

Ta witryna używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą możliwą wygodę użytkowania. Informacje o plikach cookie są przechowywane w przeglądarce użytkownika i spełniają takie funkcje, jak rozpoznawanie użytkownika po jego powrocie na naszą stronę internetową oraz pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które części strony internetowej są dla użytkownika najciekawsze i najbardziej użyteczne.

Wszystkie ustawienia plików cookie można zmienić, przechodząc do zakładek po lewej stronie.