Pszenica (Triticum aestivum L) w krajach z umiarkowanym klimatem jest głównym składnikiem diety. Znajdziemy ją w takich produktach spożywczych jak: chleb, makaron, płatki śniadaniowe, kasza manna, bulgur i kuskus, piwo pszeniczne. Ziarno pszenicy zawiera znaczące ilości antyoksydantów, które chronią organizm przed wolnymi rodnikami tlenowymi, a tym samym zapobiegają wielu przewlekłym chorobom. Ponadto jest cennym źródłem aminokwasów, minerałów, witamin, fito-związków oraz błonnika. Składników tych jest szczególnie dużo w produktach pełnoziarnistych. Jednak mimo zalet prozdrowotnych może silnie uczulać zarówno dzieci jak i osoby dorosłe. W Polsce jest najczęściej uczulającym zbożem. Skład alergenowy mąki pszennej jest uzależniony od metody zbioru ziarna i dalszej jego obróbki.

 Algorytm diagnostyczny alergii na pszenicę

Tri a14 LTP

Tri a14 LTP  jest panalergenem roślinnym.  Należy do białek transportujących lipidy (nsLTP), ale reaktywność krzyżowa z innymi białkami z tej rodziny jest bardzo niskie. Białko jest odporne na wysoką temperaturę oraz działanie enzymów trawiennych. Alergen Tri a14 LTP znajduje się głównie w pełnym ziarnie. Wykazuje silne właściwości anafilaktogenne i do wywołania anafilaksji nie wymaga kofaktora w postaci wysiłku fizycznego. Pacjenci, u których wykryto nadwrażliwość na Tri a14 LTP są narażeni na wystąpienie wstrząsu anafilaktycznego oraz innych groźnych objawów układowych po spożyciu oraz inhalacji produktów zawierających pszenicę. 

Alergen Tri a14 LTP jest związany z występowaniem astmy u piekarzy, którzy są zawodowo narażeni na inhalację mąki pszennej.

Uczulenie na Tri a14 LTP stwierdzono u ok. 58% pacjentów z alergią na pszenicę. U osób tych może dojść do krzyżowych reakcji przeciwciał wyprodukowanych pierwotnie przeciwko Tri a1 LTP z innymi alergenami o podobnej budowie, np.: Ory s14 ryżu,  Zea m14 kukurydzy, Mal d3 jabłka, Pru d3 migdałów, Dau c3 marchwi, Api g2 selera oraz Par j1 pyłku pomurnika, a także Hev b12 lateksu. 

Badanie wykonywane jest na aparacie Phadia ImmunoCAP firmy Thermo Fisher Scientific. Test pozwala wykryć bardzo niskie stężenia przeciwciał, co umożliwia lekarzowi wczesne wykrycie choroby i wdrożenia leczenia mającego na celu zatrzymać tzw. „marsz alergii”. Wynik podawany jest w międzynarodowej jednostce (kU/l), przyporządkowany do klasy od 0-6 (skala RAST).

 

Przygotowanie do badania:

Pacjent nie musi być na czczo. Na badanie można zgłaszać się cały dzień, w godzinach pracy laboratorium.

  • Badanie może być wykonywane w każdym wieku, zarówno niemowlętom jak i osobom starszym.
  • Do analizy potrzebna jest niewielka ilość krwi.
  • Test nie wymaga specjalnego przygotowania tj. odstawienia leków czy bycia na czczo.
  • W przeciwieństwie do testów skórnych, można go wykonać nawet pomimo rozległego zapalenia skóry (np. pokrzywki, wyprysku).

Czas oczekiwania na wynik:

7 dni roboczych

 

« Wróć do listy terminów
Newsletter

Newsletter

Zapisz się do Naszej listy kontaktowej, aby raz w tygodniu otrzymywać aktualności z Naszej strony, oraz informacje o najnowszych Promocjach!

Dziękujemy za zapisanie się do Neszego Newslettera!

Pliki cookie

Ta witryna używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą możliwą wygodę użytkowania. Informacje o plikach cookie są przechowywane w przeglądarce użytkownika i spełniają takie funkcje, jak rozpoznawanie użytkownika po jego powrocie na naszą stronę internetową oraz pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które części strony internetowej są dla użytkownika najciekawsze i najbardziej użyteczne.

Wszystkie ustawienia plików cookie można zmienić, przechodząc do zakładek po lewej stronie.