Jabłka (Malus species) są bogatym źródłem składników odżywczych. Spożywanie jabłek oraz ich przetworów zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory, choroby krążenia, astmę oraz chorobę Alzheimera. Najnowsze badania naukowe wskazują, że owoce te korzystnie wpływają na przebieg cukrzycy, regulują wagę ciała, stan kości, wydolność oddechową i funkcjonowanie przewodu pokarmowego. Jednak mimo wielu zalet prozdrowotnych mogą silnie uczulać. W jabłku znajduje się 6 komponent potencjalnie uczulających (rzeczywiste alergeny jabłka).

Algorytm diagnostyczny alergii na jabłko

Profiliny wykazują tak duże podobieństwo pomiędzy gatunkami, że każda z nich może być używana jako marker zastępczy. W razie potrzeby można wykorzystać profiliny brzozy (Bet v 2) lub brzoskwini (Pru p 4) zamiennie.

Mal d1

Mal d1 to termolabilne białko należące do grupy białek PR-10. Jest głównym alergenem jabłka, który odpowiada za wystąpienie objawów klinicznych u 70 % pacjentów. Sekwencja aminokwasowa Mal d1 jest w znacznej mierze homologiczna z Bet v1 (alergen brzozy). W 2006 r. udowodniono, że stężenie tego alergenu w jabłku wzrasta podczas przechowywania, a owoce pochodzące z hodowli ekologicznych wykazują niższą zawartość Mal d1, w porównaniu do owoców z plantacji przemysłowych. Ponadto zaobserwowano, że największa ilość alergenów zlokalizowana jest pobliżu skórki jabłka. Owoce obrane ze skórki wywołują słabiej nasilone objawy kliniczne. Istnieją również różnice między odmianami tego samego gatunku – chorzy dobrze tolerują odmianę Szara Reneta, a po spożyciu odmiany Golden Delicius następuje nasilenie objawów.

Mal d1 wykazuje dużą reaktywność krzyżową w stosunku do alergenów roślinnych i pokarmowych pochodzenia roślinnego należących do grupy białek PR-10 (brzoza, gruszka, brzoskwinia, truskawka, orzech laskowy, włoski, ziemny, migdał, marchewka, seler, pietruszka, ziemniak, anyż, kumin, kolendra).

Alergia na jabłko (Mal d1) może być związana z  tzw. zespołem alergii jamy ustnej (ang. OAS, Oral Allergy Syndrome), czyli wystąpieniem u osób uczulonych na jabłko lokalnych reakcji w obrębie jamy ustanej (mrowienie ust, gardła, obrzęk warg i języka, chrypka) po spożyciu niektórych warzyw i owoców. Przyczyną tego zjawiska jest krzyżowa reakcja przeciwciał wyprodukowanych pierwotnie przeciwko Mal d1 z innymi alergenami roślinnymi o podobnej budowie, np. Pru p1 brzoskwini, Pru av1 wiśni,  Pyr c1 śliwki, Rub i1 maliny, 

Badanie wykonywane jest na aparacie Phadia ImmunoCAP firmy Thermo Fisher Scientific. Test pozwala wykryć bardzo niskie stężenia przeciwciał, co umożliwia lekarzowi wczesne wykrycie choroby i wdrożenia leczenia mającego na celu zatrzymać tzw. „marsz alergii”. Wynik podawany jest w międzynarodowej jednostce (kU/l), przyporządkowany do klasy od 0-6 (skala RAST).

 

Przygotowanie do badania: Badanie może być wykonywane w każdym wieku, zarówno niemowlętom jak i osobom starszym. Do analizy potrzebna jest niewielka ilość krwi. Na badanie można zgłaszać się cały dzień. Testy nie wymaga specjalnego przygotowania tj. odstawienia leków czy bycia na czczo. W przeciwieństwie do testów skórnych, można go wykonać nawet pomimo rozległego zapalenia skóry (np. pokrzywki, wyprysku).

Czas oczekiwania na wynik: 10 dni roboczych

« Wróć do listy terminów
Newsletter

Newsletter

Zapisz się do Naszej listy kontaktowej, aby raz w tygodniu otrzymywać aktualności z Naszej strony, oraz informacje o najnowszych Promocjach!

Dziękujemy za zapisanie się do Neszego Newslettera!