Pietruszka zwyczajna należy do rodziny selerowatych (łącznie z marchwią, anyżkiem, kminkiem, kolendrą, koprem włoskim, pietruszką i selerem). Jest dwuletnią rośliną uprawną, której nać i korzeń są wykorzystywane w kuchni. Powszechnie wchodzi w skład włoszczyzny. Poza walorami kulinarnymi, pietruszka, a dokładnie pozyskiwany z niej olejek eteryczny wykazuje wiele właściwości leczniczych. Pietruszka wykorzystywana jest również w przemyśle kosmetycznym – w kosmetykach do pielęgnacji skóry trądzikowej i tłustej oraz w preparatach do włosów tłustych, a także w kosmetykach wybielających, tonizujących skórę.
Alergia może objawiać się jako zespół alergii jamy ustnej (ang. OAS, Oral Allergy Syndrome) oraz prowadzić do ciężkich reakcji układowych, a nawet wstrząsu anafilaktycznego. Ponadto znaczna część pacjentów cierpi na alergiczny nieżyt nosa i ma dodatnie testy alergiczne z pyłkiem brzozy. Alergen pietruszki wykazuje bowiem reaktywność krzyżową z alergenem pyłku brzozy, pyłku ambrozji, selera, marchewki, zielonego pieprzu.
Nadwrażliwość na pietruszkę związana jest z wystąpieniem zespołu pyłkowo-pokarmowego: bylica-seler-przyprawy.
Test pozwala wykryć bardzo niskie stężenia przeciwciał, co umożliwia lekarzowi wczesne wykrycie choroby i wdrożenia leczenia mającego na celu zatrzymać tzw. „marsz alergii”. Wynik podawany jest w międzynarodowej jednostce (kU/l), przyporządkowany do klasy od 0-6 (skala RAST).
Przygotowanie do badania: Badanie może być wykonywane w każdym wieku, zarówno niemowlętom jak i osobom starszym. Do analizy potrzebna jest niewielka ilość krwi. Na badanie można zgłaszać się cały dzień. Testy nie wymaga specjalnego przygotowania tj. odstawienia leków czy bycia na czczo. W przeciwieństwie do testów skórnych, można go wykonać nawet pomimo rozległego zapalenia skóry (np. pokrzywki, wyprysku).
Czas oczekiwania na wynik: 10 dni roboczych
« Wróć do listy terminów