Najważniejszym gatunkiem drożdży na świecie jest gatunek Saccharomyces cerevisiae. Drożdże piekarskie i browarnicze wykazują taką samą alergenność. Część alergenów jest nietrwała, inne zachowują swoje właściwości alergenowe przez lata (liofilizaty). Głównym alergenem drożdży jest enzym enolaza, który wykazuje reaktywność krzyżową z innymi grzybami jednokomórkowymi, np. grzybami z rodzaju Candida. Alergeny drożdży uczulają głównie drogą wziewną. Najbardziej narażoną grupą są piekarze i cukiernicy.

Alergia na drożdże objawia się katarem, astmą oraz atopowym zapaleniem skóry. W ostatnim czasie pojawiły się doniesienia, że u osób uczulonych na wziewny alergen drożdży wystąpiły objawy skórne po spożyciu wina musującego, piwa i niektórych rodzajów ciasta. 

Test pozwala wykryć bardzo niskie stężenia przeciwciał, co umożliwia lekarzowi wczesne wykrycie choroby i wdrożenia leczenia mającego na celu zatrzymać tzw. „marsz alergii”. Wynik podawany jest w międzynarodowej jednostce (kU/l), przyporządkowany do klasy od 0-6 (skala RAST).

 

Przygotowanie do badania:

Pacjent nie musi być na czczo. Na badanie można zgłaszać się cały dzień, w godzinach pracy laboratorium.

  • Badanie może być wykonywane w każdym wieku, zarówno niemowlętom jak i osobom starszym.
  • Do analizy potrzebna jest niewielka ilość krwi.
  • Test nie wymaga specjalnego przygotowania tj. odstawienia leków czy bycia na czczo.
  • W przeciwieństwie do testów skórnych, można go wykonać nawet pomimo rozległego zapalenia skóry (np. pokrzywki, wyprysku).

Czas oczekiwania na wynik:

10 dni roboczych

 

« Wróć do listy terminów
Newsletter

Newsletter

Zapisz się do Naszej listy kontaktowej, aby raz w tygodniu otrzymywać aktualności z Naszej strony, oraz informacje o najnowszych Promocjach!

Dziękujemy za zapisanie się do Neszego Newslettera!

Pliki cookie

Ta witryna używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą możliwą wygodę użytkowania. Informacje o plikach cookie są przechowywane w przeglądarce użytkownika i spełniają takie funkcje, jak rozpoznawanie użytkownika po jego powrocie na naszą stronę internetową oraz pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które części strony internetowej są dla użytkownika najciekawsze i najbardziej użyteczne.

Wszystkie ustawienia plików cookie można zmienić, przechodząc do zakładek po lewej stronie.