Mąka żytnia jest  bardzo cennym źródłem tłuszczów, błonnika spożywczego, cukrów, witamin z grupy B, witaminy E oraz minerałów. Produkowana jest z ziaren żyta. Wykorzystywana jest głownie produkcji chleba. W Niemczech produkuje się z niej pumpernikiel. 

Żyto zawiera gluten i w przypadku żyta białko to nosi nazwę sekaliny. Uczulenie na alergeny pokarmowe obecne w ziarnach żyta często wiąże się  z uczuleniem na wziewny alergen jakim jest pyłek żyta oraz z uczuleniem pokarmowym na mąkę żytnią. Pyłek żyta, jak pozostałych zbóż, jest lekki – łatwo przenosi się z wiatrem i jest go dużo. Tak jak inne pyłki wywołuje katar z obfitą wydzieliną, ból głowy oraz zapalenie spojówek.

Alergen żyta wykazuje reaktywność krzyżową z alergenami innych zbóż, np. pszenicy. Ponadto należy pamiętać, że mąka to źródło alergenów zarówno pochodzących z ziaren, jak również stanowi nośnik alergenów, np. grzybów pleśniowych. 

Grupą osób z alergią na zboża są osoby narażone zawodowo na wysokie stężenia alergenów zbożowych. Przykładem są tutaj pracownicy piekarni, którzy podczas pracy wdychają między innymi mąkę zbożową. Zespół objawów spowodowany wdychaniem alergenów zbożowych w miejscu pracy określany jest  mianem tzw. „astmy piekarzy”.

Badanie wykonywane jest na aparacie Phadia ImmunoCAP firmy Thermo Fisher Scientific. Test pozwala wykryć bardzo niskie stężenia przeciwciał, co umożliwia lekarzowi wczesne wykrycie choroby i wdrożenia leczenia mającego na celu zatrzymać tzw. „marsz alergii”. Wynik podawany jest w międzynarodowej jednostce (kU/l), przyporządkowany do klasy od 0-6 (skala RAST).

 

Przygotowanie do badania: Badanie może być wykonywane w każdym wieku, zarówno niemowlętom jak i osobom starszym. Do analizy potrzebna jest niewielka ilość krwi. Na badanie można zgłaszać się cały dzień. Testy nie wymaga specjalnego przygotowania tj. odstawienia leków czy bycia na czczo. W przeciwieństwie do testów skórnych, można go wykonać nawet pomimo rozległego zapalenia skóry (np. pokrzywki, wyprysku).

Czas oczekiwania na wynik: 2 dni robocze

« Wróć do listy terminów
Newsletter

Newsletter

Zapisz się do Naszej listy kontaktowej, aby raz w tygodniu otrzymywać aktualności z Naszej strony, oraz informacje o najnowszych Promocjach!

Dziękujemy za zapisanie się do Neszego Newslettera!