Gryka ze względu na dużą zawartość substancji prozdrowotnych jest wykorzystywana w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym i ziołolecznictwie. Ziarna gryki najczęściej spożywa się w postaci kasz, mąki, otrębów oraz płatków śniadaniowych. Mąka gryczana wykorzystywana jest do produkcji chleba dla osób chorych na celiakię, makaronów, naleśników, kleików gryczano-ryżowych. W Japonii najpopularniejszym produktem z mąki gryczanej jest makaron o nazwie soba, a we Włoszech makaron o nazwie pizzoccheri, który stanowi z warzywami danie główne.
Cenionym produktem w przemyśle spożywczym i wykorzystywanym w lecznictwie, jest wytworzony przez pszczoły z nektaru kwiatów gryki miód gryczany.
Ponadto łuskę gryki wykorzystuje się jako wypełnienie do poduszek i materacy do spania.
Alergie pokarmowe na grykę mogą być spowodowane użyciem gryki, mąki gryczanej i wdychaniem pyłu gryczanego podczas przetwarzania nasion tej kultury.
Spektrum objawów alergii na grykę jest bardzo szerokie. Często są to reakcje pokarmowe (biegunki, zaparcia, wymioty, wzdęcia, bóle brzucha), a także zmiany skórne takie jak pokrzywka, świąd czy zaostrzenie zmian atopowych. Reakcje anafilaktyczne występują stosunkowo rzadko. Alergiczna reakcja może przebiegać z różnym nasileniem w zależności od siły alergenu ale też od czynników indywidualnych i środowiskowych.
Alergia na nasiona gryki może być związana z zespołem lateksowo-owocowym, czyli krzyżowymi reakcjami pomiędzy alergenami lateksu i owoców/warzyw. Ok. 30-80% pacjentów uczulonych na lateks gumy naturalnej źle znosi grykę, a także banany, awokado, kiwi, kasztany jadalne, rzadziej pomidory i surowe ziemniaki, brzoskwinię, mango, melon czy ananas. Przyczyną tego zjawiska są białka obecne w organizmie kauczukowca brazylijskiego: heveina 1 i 2, profilina i chitynazy.
Test pozwala wykryć bardzo niskie stężenia przeciwciał, co umożliwia lekarzowi wczesne wykrycie choroby i wdrożenia leczenia mającego na celu zatrzymać tzw. „marsz alergii”. Wynik podawany jest w międzynarodowej jednostce (kU/l), przyporządkowany do klasy od 0-6 (skala RAST).
Przygotowanie do badania: Badanie może być wykonywane w każdym wieku, zarówno niemowlętom jak i osobom starszym. Do analizy potrzebna jest niewielka ilość krwi. Na badanie można zgłaszać się cały dzień. Testy nie wymaga specjalnego przygotowania tj. odstawienia leków czy bycia na czczo. W przeciwieństwie do testów skórnych, można go wykonać nawet pomimo rozległego zapalenia skóry (np. pokrzywki, wyprysku).
Czas oczekiwania na wynik: 10 dni roboczych
« Wróć do listy terminów