Ser cheddar należy do twardych, dojrzewających serów o długim okresie przydatności. Charakteryzuje się wyrazistym smakiem i aromatem, gładką konsystencją oraz białą, jasnożółtą lub pomarańczową barwą. Mimo swojego znakomitego smaku, sery te zawierają także szkodliwe alergeny i stanowią jedną z przyczyn alergii pokarmowych. Dojrzewające sery wytwarzają dużą ilość histaminy (stężenie histaminy rośnie wraz z długością okresu dojrzewania serów), która jest odpowiedzialna za reakcje alergiczne zarówno układu pokarmowego, oddechowego oraz skóry. Ponadto ich głównym składnikiem jest mleko – jeden z najbardziej popularnych alergenów pokarmowych.
Badanie wykonywane jest na aparacie Phadia ImmunoCAP firmy Thermo Fisher Scientific. Test pozwala wykryć bardzo niskie stężenia przeciwciał, co umożliwia lekarzowi wczesne wykrycie choroby i wdrożenia leczenia mającego na celu zatrzymać tzw. „marsz alergii”. Wynik podawany jest w międzynarodowej jednostce (kU/l), przyporządkowany do klasy od 0-6 (skala RAST).
Przygotowanie do badania:
Pacjent nie musi być na czczo. Na badanie można zgłaszać się cały dzień, w godzinach pracy laboratorium.
- Badanie może być wykonywane w każdym wieku, zarówno niemowlętom jak i osobom starszym.
- Do analizy potrzebna jest niewielka ilość krwi.
- Test nie wymaga specjalnego przygotowania tj. odstawienia leków czy bycia na czczo.
- W przeciwieństwie do testów skórnych, można go wykonać nawet pomimo rozległego zapalenia skóry (np. pokrzywki, wyprysku).
Czas oczekiwania na wynik:
7 dni roboczych
« Wróć do listy terminów