Kakao to ciemnobrązowy proszek powstały ze zmielonych nasion owoców kakaowca. Stanowi cenne źródło mikro- i makroelementów, witamin i przeciwutleniaczy. Ponadto posiada w swym składzie kofeinę i teobrominę, czyli substancje dodające energii. Jest szeroko stosowane w gastronomii, kosmetyce i medycynie naturalnej. Mimo swoich zalet prozdrowotnych, kakao może stanowić przyczynę alergii pokarmowych. Uczulenie na kakao dotyczy głównie dzieci i występuje stosunkowo rzadko.

Objawy alergii na kakao to przede wszystkim wysypka, krosty lub uporczywy świąd, które pojawiają się po skonsumowaniu potraw zawierających ten składnik. Czasem może też towarzyszyć temu katar, a nawet duszności.

Kakao jako alergen środowiskowy występuje w przypadku pracowników przemysłu cukierniczego i uczula wielokrotnie silniej niż kakao zawarte w produktach, m.in. czekoladzie.

Osoby uczulone na kakao powinny unikać napojów typu Coca i Pepsi Cola oraz gumy karaya (obecnej w klejach do protez i paście do zębów), ze względu na reaktywność krzyżową.

Badanie wykonywane jest na aparacie Phadia ImmunoCAP firmy Thermo Fisher Scientific. Test pozwala wykryć bardzo niskie stężenia przeciwciał, co umożliwia lekarzowi wczesne wykrycie choroby i wdrożenia leczenia mającego na celu zatrzymać tzw. „marsz alergii”. Wynik podawany jest w międzynarodowej jednostce (kU/l), przyporządkowany do klasy od 0-6 (skala RAST).

 

Przygotowanie do badania: Badanie może być wykonywane w każdym wieku, zarówno niemowlętom jak i osobom starszym. Do analizy potrzebna jest niewielka ilość krwi. Na badanie można zgłaszać się cały dzień. Testy nie wymaga specjalnego przygotowania tj. odstawienia leków czy bycia na czczo. W przeciwieństwie do testów skórnych, można go wykonać nawet pomimo rozległego zapalenia skóry (np. pokrzywki, wyprysku).

Czas oczekiwania na wynik: 2 dni robocze

« Wróć do listy terminów
Newsletter

Newsletter

Zapisz się do Naszej listy kontaktowej, aby raz w tygodniu otrzymywać aktualności z Naszej strony, oraz informacje o najnowszych Promocjach!

Dziękujemy za zapisanie się do Neszego Newslettera!