Fosforany w surowicy

wtorek, 11 Sierpień 2015 autor

Fosfor jest niezbędny do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania organizmu. Wchodzi w skład kwasów nukleinowych DNA i RNA. Jest składnikiem budulcowym kości i zębów, a także fosfolipidów błon komórkowych. Uczestniczy w przewodzeniu bodźców nerwowych . Stanowi część składową ATP(adenozynotrójfosforanu) i odgrywa znaczącą rolę w wytwarzaniu i dostarczaniu energii dla przemian metabolicznych. Jest niezbędny dla funkcjonowania witamin

Czas protrombinowy

wtorek, 11 Sierpień 2015 autor

Badanie to służy do oceny drogi zewnątrzpochodnej krzepnięcia: jest to jedyne badanie, za pomocą którego można ocenić zewnątrzpochodną drogę krzepnięcia. Jest wydłużony w przypadku wrodzonych lub nabytych niedoborów czynników II, V, VII, X i/ lub fibrynogenu. Tak jak w przypadku wszystkich badań hemostazy należy przestrzegać poniższych zaleceń. Najlepiej, aby pacjent był na czczo: powinien unikać

Chlorki

poniedziałek, 10 Sierpień 2015 autor

Chlorki uczestniczą w regulacji objętości płynów w organizmie oraz równowagi kwasowo-zasadowej. Odgrywają istotną rolę w procesie wydzielania kwasu solnego w żołądku oraz wpływają na pobudliwość nerwowo-mięśniową. Aktywują amylazę ślinową. Głównym jego źródłem tego pierwiastka w pożywieniu jest sól kuchenna oraz produkty spożywcze ją zawierające chlorek sodu. U dorosłego człowieka niedobory chlorku w diecie zdarzają się

Mocz – Białko w moczu ilościowo

poniedziałek, 10 Sierpień 2015 autor

Obecność białek osocza w moczu ma olbrzymią wartość diagnostyczną. W niektórych przypadkach może to być jedyny przejaw procesu chorobowego toczącego się w nerkach. Białkomocz „fizjologiczny” wynosi 20-100 mg/dobę. Białkomocz okresowy Niektóre postaci białkomoczu mają charakter okresowy – mogą wystąpić po wysiłku fizycznym (maraton), w stanach gorączkowych, przy udarze cieplnym i po incydencie niewydolności serca. Niewielki

Białko C

poniedziałek, 10 Sierpień 2015 autor

Jest to białko syntetyzowane w wątrobie w obecności witaminy K, zaliczane do fizjologicznych inhibitorów krzepnięcia. Białko C, wspomagane przez swój kofaktor, białko S, inaktywuje czynnik Va (aktywowaną proakcelerynę) i VIIIa (aktywowaną globulinę antyhemofilową A), hamując w ten sposób wytwarzanie trombiny i ograniczając powstawanie skrzepów krwi. Niedobory nabyte białka C występują często, tylko nieznacznie zwiększając ryzyko

GÓRA

Newsletter

Zapisz się do Naszej listy kontaktowej, aby raz w tygodniu otrzymywać aktualności z Naszej strony, oraz informacje o najnowszych Promocjach!

Dziękujemy za zapisanie się do Neszego Newslettera!