C-peptyd jest badaniem służącym do określenia sekrecji insuliny. Prekursorem insuliny jest proinsulina, która zawiera łączący peptyd C. W momencie, gdy trzustka wydziela proinsulinę do krwiobiegu, cząsteczka proinsuliny rozpada się na dwie części – peptyd C oraz aktywną insulinę. Ilość powstającego peptydu C odzwierciedla aktywność komórek B wysp trzustkowych Langerhansa i odpowiada ilości endogennej insuliny. Jego okres półtrwania jest dłuższy niż insuliny i wynosi ok. 30 minut. Insulina podawana w postaci zastrzyków nie zawiera peptydu C, dlatego badanie na obecność C-peptydu we krwi jest bardzo dobrym parametrem umożliwiającym zbadanie czy trzustka produkuje własną insulinę. Prawidłowe stężenie C-peptydu świadczy o zachowanej zdolności trzustki do produkcji insuliny.

C-peptyd 2 godziny po posiłku jest badaniem, które polega na pobraniu i oznaczeniu poziomu C-peptydu  we krwi pacjenta po upływie 120 minut od spożytego posiłku.

 

Przygotowanie do badania: Pacjent zgłasza się na pobranie krwi po upływie 120 minut od spożytego posiłku.

Czas oczekiwania na wynik: 2 dni robocze

 

« Wróć do listy terminów

Newsletter

Zapisz się do Naszej listy kontaktowej, aby raz w tygodniu otrzymywać aktualności z Naszej strony, oraz informacje o najnowszych Promocjach!

Dziękujemy za zapisanie się do Neszego Newslettera!